Mirela Adomnicăi: Suma alocată de Guvern drept despăgubiri privește doar șanțuri colmatate, poduri și podețe și nu include solicitările pentru drumuri VIDEO


Intră acum și în grupul de

Suma de 1,6 milioane de lei alocată de Guvern către 20 de localități sucevene și CJ Suceava pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații este mult mai mică decât cea solicitată de Prefectura Suceava prin proiectele de Hotărâre de Guvern a declarat prefectul Mirela Adomnicăi la Interviurile News Bucovina.

„E mai puțin din ceea ce am solicitat prin Hotărârile de Guvern pe care le-am înaintat către MDRAP. Și astă vară am avut precipitații abundente. Din fericire, față de anul trecut nu au fost de natura și măsura celor din vara anului 2018”, a spus prefectul.

Ea a menționat că pentru evaluarea pagubelor a fost în teren cu colegii de la ISU de la Gospodărirea Aplelor, de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

„Am evaluat de dimineața până seara, de dimineața până seara pagubele raportate de către primari. Din ceea ce am văzut, punctându-mă cu ceea ce am solicitat noi la Prefectură prin proiectele de Hotărâre de Guvern s-au despăgubit doar calamitățile în ceea ce privește șanțuri colmatate, poduri și podețe. Drumurile afectate nu au fost despăgubite. În ceea ce privește o eventuală completare pe subiectul drumuri nu am calitatea să mă pronunț. Este și aici un criteriu de selecție și o anvelopă bugetară în care pot fi încadrate asemenea despăgubiri”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a subliniat că este foarte important că luni așteaptă o comisie din partea celor de la Gospodărirea Apelor pe fonduri europene, în special pe Fondul de Solidaritate din care autoritățile sucevene au sperat că vor putea accesăm sume mai consistente.

Prefectul a arătat că faptul că nu au fost pagube mai mari s-a datorat investițiilor de regularizări de cursuri de apă care se vor face în continuare.

„Am promisiuni că se vor aloca sume consistente pentru lucrări mari de infrastructură în ceea ce înseamnă cursurile de apă ca să nu avem inundații.Sper că aceste sume vor rezolva lucrări de investiții pentru că despăgubirile pe calamități repun în situația anterioară, nicidecum nu rezolvă o problemă”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a menționat că preferă alocările pe lucrări de investiții pe termen lung decât cele pentru despăgubiri care repun în situația anterioară.

În vederea refacerii infrastructurii afectată de calamitățile naturale produse în perioada mai-iunie 2019 la nivelul Județului Suceava, a fost aprobată alocarea sumei de 1665 mii lei pentru susținerea finanțării lucrărilor din orașul Cajvana, comunele: Arbore, Berchișești, Botoșana, Cornu Luncii, Fundu Moldovei, Grănicești, Ilișești, Marginea, Moara, Moldova Sulița, Moldovița, Ostra, Păltinoasa, Poieni Solca, Râșca, Stulpicani, Șerbăuți, Todirești, Ulma și Consiliul Județean Suceava. (T.B.)


Intră acum și în grupul de