Elev fălticenean, calificat la Olimpiada Internaţională de Geografie din Mexic


Intră acum și în grupul de

Alături de doi elevi din Bucureşti şi Olt, un elev de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Geografie, care va avea loc în Mexic, în perioada 11-16 iulie. Este vorba despre Constantin Popa, elev în clasa a IX-a, profilul matematică-informatică, ce a făcut o pasiune pentru geografie. „Nu este doar meritul meu, ci şi al domnului profesor Marcel Porof, care m-a pregătit pentru geografie timp de mai multe luni”, a spus Costel, cum îl numeşte profesorul său.

Până a ajunge aici, elevul a trecut „printr-o sită groasă” chiar de la faza judeţeană a acestei olimpiade, când s-a clasat pe locul doi după proba teoretică şi a ajuns pe unu, după cea practică. La Olimpiada Naţională de la Satu Mare a ocupat locul III după proba scrisă, cu 78,95 puncte, iar la practică a fost pe locul VIII, cu 79,03. „M-am înscris la baraj, îmi lipsea un punct, după proba scrisă. Am dat interviul în engleză şi am ieşit pe locul II cu 96,5 puncte din 100”. Reţeta reuşitei sale este “oriunde şi orice-ai face, trebuie să pui suflet şi dacă te implici, rezultatele vin de la sine”.

De zece ani, colegiul menţionat obţine rezultate notabile la olimpiada naţională de geografie, prin elevii săi, spune prof. Porof, care a adăugat că rezultatul lui Costel îi încununează munca de 20 de ani depusă în învăţământ şi că fiecare profesor îşi doreşte să ajungă cu elevii săi la faza internaţională. „Există speranţa ca elevul meu să fie la fel de serios şi acest rezultat să-l mobilizeze şi să nu vină din Mexic cu mâna goală. E un examen foarte greu, conţine şi noţiuni de cultură generală. La nivel naţional e strict geografie fizică, dar acolo nu poţi discuta decât la un nivel mult mai general. Va fi şi o probă practică, o excursie pe teren, după care urmează întoarcerea la bază, unde va trebui să interpreteze ce a văzut pe teren. E o probă mai grea, la care se va vedea dacă elevul a înţeles fenomenul respectiv. Dar dacă elevul nostru a făcut faţă la 3 probe la nivel naţional, la baraj şi interviu, ştie ce are de făcut. Este un băiat care crede în şansa lui”.

Cei trei elevi se vor întâlni pe data de 20 iunie, când se va începe o pregătire centralizată a acestora.


Intră acum și în grupul de