Febra cazărilor la Universitatea „Ştefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Cu trei săptămâni înainte de începerea noului an academic preocuparea cea mai importantă a studenţilor admişi în prima sesiune la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava este cea a cazării. La fel ca în toate campusurile universitare din ţară, locurile de cazare pe care le pune la dispoziţie universitatea suceveană nu pot acoperi necesarul, pentru că în momentul de faţă sunt circa 13.000 de studenţi şi doar 1.000 locuri de cazare în căminele studenţeşti.

Cei care preferă, şi îşi permit intimitatea unei locuinţe în chirie au început deja să analizeze ofertele existente pe piaţa imobiliară. Cei care se mulţumesc sau chiar preferă un loc în căminele studenţeşti trebuie să ştie că studenţii din anii II, III sau IV au întâietate, astfel că aceştia deja şi-au „rezervat” locurile. Studenţii noi mai pot să-şi depună cererea de cazare până la începutul anului universitar, însă depinde de numărul de locuri rămase disponibile dacă vor beneficia de cazare în cămine.

În căminele studenţeşti pot fi cazaţi circa 1.000 de studenţi – în eventualitatea că până la începutul lunii octombrie se vor finaliza lucrările de reabilitare la Căminul 3, care ar pune la dispoziţia studenţilor circa 200 locuri – care urmează cursurile unei facultăţi din cadrul universităţii, masteranzi, doctoranzi, precum şi profesori sau personal administrativ.

Selecţia studenţilor ce vor ocupa un loc de cazare se face funcţie de situaţia materială, statutul social şi mai ales, a situaţiei şcolare de la final de an.

Toţi studenţii care doresc să beneficieze de un loc de cazare în căminele universităţii în anul următor trebuie să depună cereri la secretariatele facultăţilor prin care să precizeze căminul solicitat, media după ultima sesiune de examene şi numărul de restanţe. Cu excepţia studenţilor noi, restul au depus deja cererile de cazare pe la începutul lunii iulie, fiind anunţaţi că cei care au avut un loc în anul universitar recent încheiat nu au garanţia că vor primi unul şi în anul următor.
Preţul de cazare pentru fiecare student în parte se stabileşte în funcţie de forma de învăţământ – fără taxă, cu taxă, cu părinţi cadre didactice sau bursieri ai statului român.

Căminul de fete nr. 1 are o capacitate de 288 de locuri – 72 camere a patru locuri – iar preţurile de cazare oscilează între 40 şi 205 lei/persoană pentru o lună de cazare.

Căminul de băieţi nr. 2 pune la dispoziţia studenţilor un total de 337 locuri – 110 camere a câte trei, patru, şase şi nouă locuri – contra unor sume cuprinse între 55-220 lei pe lună.

Cele mai mari preţuri sunt pentru camerele moderne din căminul 4 – mixt, a cărui capacitate este de 240 locuri. În acest cămin sunt 70 de camere a câte trei locuri şi alte 15 cu doar două locuri. Un student care îşi permite să plătească lunar între 100 şi 265 lei poate beneficia de grupuri sanitare şi duşuri proprii, internet nelimitat şi mobilier nou.

Căminul 3 este încă în reabilitare, la finalizarea lucrărilor urmând a fi puse la dispoziţia studenţilor 88 camere a câte două locuri, ceea ce înseamnă mai puţin de 200 locuri de cazare.


Intră acum și în grupul de