In plin sezon al gripelor, in unele scoli sucevene elevii invata la calorifere si resouri


Intră acum și în grupul de

Cu focare de gripă porcină la intrările în judeţ, cu viroze respiratorii şi pneumonii în creştere la copii, anunţate de medicii din judeţ, în unele şcoli aerul abia este respirabil după ce este încălzit cu reşouri şi calorifere. „În ceea ce priveşte încălzirea în şcoli, situaţia este aceeaşi. Dar cu siguranţă elevii nu stau în frig”, a declarat în conferinţă de presă şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete.

În judeţ, la şase unităţi şcolare din localităţile Cotârgaşi, Văşcauţi, Boroaia, Buneşti, Milişăuţi, Horodnic, din lipsa fondurilor, nu s-au finalizat lucrările de investiţii necesare iar cadrele didactice şi elevii stau îmbrăcaţi ca afară şi se încălzesc cu ce pot.

Nu mai puţin de 350 de copii din satul Cotârgaşi, oraşul Broşteni, stau cu căciuli şi hainele pe ei. Cu toate că iarna şi-a arătat colţii, elevii desfăşoară orele de curs într-o clădire care nu are nicio sursă de încălzire, nici măcar sobe pe lemne.

Potrivit declaraţiilor primarului oraşului Broşteni, Stelian Chirilă, în urmă cu doi ani, Şcoala cu Clasele I-VIII din Cotârgaşi a fost inclusă într-un program de reabilitare finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Primăria are datorii la constructor de 2 miliarde de lei vechi şi mai are nevoie de încă 2 miliarde ca să termine investiţia.
Acesta a spus că iarna trecută elevii din Cotârgaşi s-au încălzit la şcoală cu reşourile cumpărate din banii primăriei şi ai profesorilor. Şi în această iarnă încălzirea se face cu reşouri.

„Iarna trecută ne-a ajuns 250 de milioane de lei factura la curentul electric, pentru 3 luni de zile. Acum, este drept că am primit de la Consiliul Judeţean suma de 500 de milioane pentru şcoală, însă am fost nevoiţi să o dăm constructorului”, explică primarul Stelian Chirilă, care este de părere că soluţia pentru remedierea problemei trebuie să vină de la Ministerul Educaţiei.

Şi cei 150 de copii de la Şcoala cu clasele I-IV din Satul Ştirbăţ învaţă îmbrăcaţi cu haine groase. Lucrările de renovare a şcolii, începute acum un an, nu s-au finalizat.
Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a precizat că a sesizat în numeroase rânduri conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava despre calitatea proastă a lucrărilor şi întârzierile în execuţie. Cu toate acestea, nimeni nu a făcut nimic, iar venirea frigului a prins şcoala din Ştirbăţ fără încălzire, dar şi fără sobele dărâmate de constructor.

Conducerea Şcolii din Ştirbăţ spune însă că vina nu aparţine firmei care a executat lucrările şi că renovările nu s-au finalizat pentru că Guvernul nu a dat toţii banii.
În replică, atât prefectul de Suceava cât şi primarul din Udeşti spun că banii au fost viraţi în totalitate şi că s-a ajuns în această situaţie neplăcută doar din vina constructorului.

Potrivi Direcţiei de Sănătate Publică Suceava săptămâna trecută s-a înregistrat o creştere la infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, fiind diagnosticate 2 647 astfel de cazuri.

Cei mai afectaţi au fost copii de 5-14 ani, categorie la care s-au depistat 750 cazuri, şi cei de 15-29 ani cu 512 cazuri.


Intră acum și în grupul de