Colocviu internațional organizat de USV „Practici inovative în predarea/învățarea limbii franceze pentru copii” a reunit participanți de pe trei continente


Intră acum și în grupul de

În data de 16 octombrie, a avut loc colocviul internațional „Pratiques innovantes de l’enseignement/apprentissage du français précoce”/ „Practici inovative în predarea/învățarea limbii franceze pentru copii”, organizat de Centrul de Reușită Universitară al  Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară al Universității Libere Internaționale din Moldova și Centrul de Reușită Universitară al Universității din Craiova, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei.

Potrivit USV, proiectul are ca obiectiv principal formarea profesorilor și studenților în domeniul predării limbii franceze pentru copii precum și introducerea studiului limbii franceze încă de la grădiniță.

Sursa citată a arătat că, beneficiind de o largă participare internațională –  România, Republica Moldova, Ucraina, Franța, Maroc, Senegal, Republica Ghana, Statele Unite ale Americii, Albania – manifestarea științifică a fost organizată în varianta online și a reunit cadre universitare de la cele trei universități partenere, formatori francofoni cu experiență precum și numeroși profesori de limba franceză din preuniversitar, dornici să împărtășească tehnici și practici inovatoare utilizate în predarea limbii franceze pentru cei mici.

Colocviul a cuprins două părți: o parte de conferințe plenare și trei secțiuni de lucrări – „Practici inovative în predarea limbii franceze pentru copii”, „Practici inovative în predarea limbii franceze”, „Limbi-culturi și practici inovative în activitatea didactică”.

Lucrările colocviului au demarat cu conferința plenară „Grandir en français: provocările unui proiect inovativ în predarea limbii franceze pentru copii în România și Republica Moldova”, susținută de lector univ. dr. Mariana Șovea (USV), care a prezentat provocările implementării proiectului deja menționat în grădinițele din România și Republica Moldova. Experiența acumulată de-a lungul desfășurării acestui proiect a fost punctul de plecare și pentru conferințele următoare, care au abordat teme precum utilitatea formării studenților în domeniul francezei pentru copii („Formarea în domeniul francezei pentru copii – un atu pentru viitorii profesori de franceză”, lector dr. Alice Ionescu, conf. dr. Daniela Dincă) sau potențialul acestui segment al didacticii limbii franceze pentru încurajarea învățării limbii franceze („Potențialul francezei pentru copii în dezvoltarea predării/învățării limbilor străine”, conf. dr. Carolina Dodu-Savca). Nu au lipsit nici lucrările care au subliniat importanța elementelor culturale în predarea limbii franceze și importanța filmelor de animație („Descoperirea limbilor-culturi cu ajutorul filmelor de animație ale lui Michel Ocelot – platformă a multiculturalismului”, prof. dr. Elena Prus, conf. dr. Violeta Tipa) sau necesitatea aplicării principiilor educației pozitive în predarea limbilor străine („Învățare și educație pozitivă pozitivă în predarea limbii franceze la copii”, prof. dr. Sanda-Maria Ardeleanu).

Multe lucrări au avut un puternic caracter aplicativ, precum cea a Alicjei Krawczyk, formatoare în cadrul Azurlingua și coautoare a metodei Clementine, care a împărtășit participanților mai multe idei destinate să facă ora cu cei mici cât mai atractivă („Zece sugestii inovative pentru a motiva elevii și a avea un curs de franceză reușit”) sau a lectorului de franceză Zouhair Hariq (Maroc), care a vorbit despre multiplele utilizări ale unui album la un curs de franceză pentru copii („Predarea limbii franceze cu ajutorul unui album de bandă desenată”). Alte prezentări cu numeroase sugestii practice au fost cea susținută de Dorina Popi, directoarea Liceului „Voltaire” din Craiova, inițiatoarea proiectului „Caravana grădinițelor” („Activități pentru predarea limbii franceze la copii”) precum și cea realizată de Adina Popa, inițiatoarea proiectului „Franceza din recreație” („Franceza din recreație – un proiect inovativ în predarea francezei la copii”).

Mărturiile din spațiile francofone mai îndepărtate, precum cea a profesorului Elias Kossi Kaiza din Republica Ghana („Predarea și învățarea limbilor străine – o exploatare pedagogică a jocurilor”) sau a doctorandului Ousmane Diallo de la Universitatea „Cheik Anta Diop” din Dakar, Senegal („Lectura ca modalitate de învățare a limbii franceze la copii”), au fost o dovadă în plus că predarea limbii franceze la copii reprezintă o temă de actualitate, care preocupă în egală măsură profesorii și cercetătorii din toate țările francofone ale lumii.

Prezentările din cadrul colocviului vor fi reunite în volumul „Pratiques innovantes dans l’enseignement du français aux enfants”/ „Practici inovative în predarea limbii franceze pentru copii”, coordonat de Sanda-Maria Ardeleanu, Mariana Șovea, Elena Prus, Carolina Dodu-Savca, Alice Ionescu, și care va fi publicat  la Editura Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Acest colocviu internațional reprezintă doar una dintre activitățile organizate în cadrul proiectului AUF „Grandir en français” – reamintim două stagii de formare pentru profesori și studenți, cursuri de limba franceză în 18 grădinițe din Craiova, Suceava și Chișinău și o școală de vară francofonă pentru copiii din Suceava.


Intră acum și în grupul de