„Parteneri pentru sanatate: cum sa investim in pastrarea sanatatii populatiei judetului nostru” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prefectura Judeţului Suceava a fost marţi, gazda unei mese rotunde cu tema „Parteneri pentru sănătate: cum să investim în păstrarea sănătăţii populaţiei judeţului nostru”. Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava, derulează în judeţ proiectul „Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.”, finanţat de Guvernul Norvegiei.

Proiectul a fost definit ca o necesitate de a creşte impactul politicilor de sănătate în domeniul prevenţiei primare, de a defini şi implementa politici de prevenţie primară bazate pe dovezi. Acesta se desfăşoară la nivel naţional în perioada 01 septembrie 2009 – 30 aprilie 2011 şi include o componentă de dezvoltare instituţională prin facilitarea de parteneriate interinstituţionale, dezvoltarea de planuri de acţiune la nivel judeţean/ local în vederea promovării adoptării de comportamente sănătoase – nutriţie şi activitate fizică – la copii şi adolescenţi.

Cristina Vladu, lider de proiect a afirmat că „suntem din ce în ce mai bolnavi, banii din sistemul de sănătate nu mai ajung iar comportamentele se modifică greu”. „Nu avem bani de mere, dar consumăm băuturi răcoritoare carbogazoase scumpe. Aceste firme au şi un marketing agresiv, în schimb noi nu ştim să vindem un comportament sănătos”, a afirmat Cristina Vladu, subliniind că nu Ministerul Sănătăţii şi implicit Direcţia de Sănătate Publică sunt instituţiile care trebuie să ia măsuri „o astfel de sarcină este a societăţii ca întreg”.

O mare responsabilitate în alimentaţia copiilor, a ţinut să precizeze şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, o au părinţii. „Degeaba vorbim, dacă părinţii le dau bani şi îi trimit să mănânce la fast-food”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

Acesta a subliniat că o mare importanţă asupra sănătăţii tinerilor o reprezintă mişcarea fizică, dar orele de educaţie fizică sunt ocolite de elevi pentru că sunt foarte solicitante. „Dacă nu se înţelege că ora de sport din orarul elevului nu este una pentru sport de performanţă, atunci elevii vor veni cu scutiri. Profesorii spun că baremele sunt impuse de minister, dar trebuie înţeles că nu toţi elevii pot face performanţe. Ei trebuie doar să facă mişcare”, a declarat şeful DSP Suceava.

În cadrul discuţiilor, incriminate au fost şi chioşcurile din incinta unităţilor şcolare, care, în opinia şefului Centrului Judeţean de Diabet şi Boli de nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Gabriela Creţeanu sunt nişte „bombe calorice”. „În aceste chioşcuri ar trebui să existe doar iaurturi, fructe şi legume”, a arătat Gabriela Creţeanu.

Nici autorităţile centrale nu au fost preocupate de sănătatea copiilor înainte de a implementa anumite proiecte şi nu s-au consultat cu specialiştii în domeniu. Daniela Cojocaru, specialist în sănătatea publică, în cadrul DSP Suceava a dat ca exemplu programul guvernamental „laptele şi cornul” unde este introdusă brânza topită, aliment ce este „total neindicat pentru copii” din cauza compoziţiei. „Nu este un produs toxic, dar nu este recomandat pentru copii” a precizat Daniela Cojocaru, „şi nu dat zi de zi”, a completat diabetologul Gabriela Creţeanu.


Intră acum și în grupul de