Masurile pentru micsorarea ratei somajului adancesc criza din sistemul sanitar


Intră acum și în grupul de

Guvernul României încearcă să rezolve problemele crizei generând alte probleme. În ideea că va reduce rata şomajului, agenţii economici care încadrează în muncă şomeri vor fi scutiţi de plata CAS aferentă acestora pe o perioadă de şase luni de zile. Cu alte cuvinte, bugetul sănătăţii şi aşa „lipit pământului” va fi vitregit şi mai mult. Măsura a intrat în vigoare recent, Guvernul României instituind o serie de măsuri menite să creeze noi locuri de muncă şi să diminueze rata şomajului, ajunsă la cote foarte mari în ultima perioadă.

Pentru a beneficia de prevederile ordonanţei, angajatorii trebuie să încadreze în muncă, în condiţiile legii, un şomer aflat în evidenţele agenţiilor de şomaj de minimum trei luni de zile, cu obligaţia de a menţine raporturile de muncă cu acesta cel puţin 12 luni.

„Îi aşteptăm pe toţi agenţii economici interesaţi la agenţia noastră, avem şomeri cu calificări în mai toate domeniile de activitate, gama din care se pot face angajări fiind extrem de vastă”, a declarat Aurelia Focşa, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, precizând că deocamdată în judeţ nu au fost încheiate contracte de acest gen.

Ordonanţa de Urgenţă prevede scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale, a contribuţiei de asigurări pentru şomaj, a contribuţiei de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi de la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

De asemenea, angajatorii vor mai fi scutiţi timp de şase luni de zile şi de contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate de aceştia potrivit legii.

Angajatorii care încetează mai repede de 12 luni raporturile de muncă, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, vor da înapoi sumele ce reprezintă contribuţia de asigurări sociale de care au fost scutiţi.


Intră acum și în grupul de