Sindicatele din invatamantul sucevean actioneaza in instanta primariile si directorii de scoli


Intră acum și în grupul de

Cadrele didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului şi-au reluat activitatea didactică aşteptând, totodată, răspunsul ministerelor Finanţelor şi Justiţiei la adresa înaintată, vineri dimineaţă, de către reprezentanţii sindicatelor şi ai Prefecturii. Potrivit liderului Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava, Traian Pădureţ, vineri dimineaţă, la Prefectura Suceava au fost reluate negocierile pe tema plăţii salariilor pe luna martie, la 9 şcoli sucevene care nu l-au primit, conturile fiind blocate.

Reamintim că, după ce au obţinut în instanţă dreptul de a fi plătiţi după Legea 221, care prevede salarii majorate, Ministerul Educaţiei a refuzat să mai acorde lefurile conform noii valori, stipulate de altfel în cărţile de muncă, pe baza deciziilor de încadrare emise anul trecut. În această situaţie se află 56 de şcoli din judeţ cărora li s-au blocat conturile, urmând ca de la 1 aprilie să ia salarii diminuate, conform legislaţiei actuale. Dintre acestea, sunt 9 unităţi ai căror dascăli n-au apucat însă să-şi ia banii pe martie, spre deosebire de celelalte. Drept urmare, cadrele didactice de la Centrul menţionat nu au intrat la ore miercuri şi joi, tot aşteptând rezultatele negocierilor dintre liderii de sindicat, directorii de şcoli şi reprezentanţii CJ Suceava şi ai Prefecturii.

„S-a trimis adresă la Ministerul Finanţelor şi Justiţiei să ne prezinte un punct de vedere. În timp cât aşteptăm un răspuns acţiunile de protest se suspendă de azi (n. r. 16 aprilie). Dar vom acţiona în justiţie, fiindcă deja directorul unităţii a emis decizii de reîncadrare la Legea 41. Oamenii fac contestaţii la ele, în termenul legal, pe adresa angajatorului, iar după ce vor afla răspunsul vor acţiona în justiţie”, a declarat Traian Pădureţ.

Personalul din cinci dintre cele 9 şcoli sunt afiliate la Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi. Este vorba despre unităţi de învăţământ din Vicovu de Sus, Marginea, Colegiul „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi Grădiniţa “Luminiţa” din Siret. Liderul acestui sindicat, Gheorghe Şorodoc, care a participat de asemenea la discuţiile de la Prefectură a declarat vineri, că singura soluţie este acţionarea în instanţă. „Profesorii sunt la ore şi aşteaptă să fac demersuri să le rezolv problemele. Vom face ceea ce e legal şi care să ducă la o rezolvare, adică o acţiune în Justiţie pentru reîncadrarea corectă. Legea salarizării 330 prevede la art. 34 că, dacă un om e nemulţumit de încadrare, se adresează Justiţiei şi cere o reîncadrare. Noi uzăm de ce e legal şi de aceea am solicitat un punct de vedere Ministerului Finanţelor, care trebuie să ţină cont de problemele noastre”, a precizat acesta.

Aceeaşi atitudine vor avea şi dascălii care aparţin de Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” Suceava, din şcolile care au beneficiat de salarii mărite, a spus liderul Constantin Cernica. „Noi acum suntem în şedinţă cu liderii de sindicat la Vatra Dornei, am discutat şi vom deschide proces primăriilor şi directorilor, întrucât s-au dat deja decizii şi oamenilor li se modifică acum cartea de muncă”, a subliniat Constantin Cernica.

La nivelul ţării, 175.000 de profesori au dat în judecata statul pentru aplicarea Legii 221, ce prevede mărirea salariilor cu 50%, mulţi câştigând procesele.


Intră acum și în grupul de