USV invită profesorii și elevii suceveni la acțiunea de inventariere a caselor tradiționale din Bucovina în cadrul proiectului „PORT Cultural”


Intră acum și în grupul de

Centrul de Cercetare și Resurse în Turism – CERC Tour din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, la finalul lunii mai, un seminar online de instruire cu tema „Culegem case din Bucovina”.

Evenimentul s-a adresat profesorilor din învățământul preuniversitar care doresc să se implice, împreună cu elevii pe care îi coordonează, în acțiunea de inventariere a clădirilor tradiționale din Bucovina, prin intermediul unei aplicații ce a fost dezvoltată în cadrul proiectului de cercetare PORT Cultural.

Foto simbol: Muzeului Satului Bucovinean

Această platformă găzduiește o hartă interactivă, care poate fi completată de cei ce doresc să contribuie la extinderea bazei de date ce însumează elemente valoroase ale arhitecturii vernaculare din Bucovina. Astfel, prin accesarea funcției „Propune o casă”, voluntarii și proprietarii de case tradiționale pot plasa pe harta județului locația caselor și pot introduce o descriere succintă a acestora. Prin această campanie, echipa proiectului își propune să sensibilizeze tinerii care au reședința în mediul rural cu privire la patrimoniul construit și la nevoia de protejare a peisajului cultural.

În cadrul seminarului „Culegem case din Bucovina” au fost prezentate și discutate următoarele teme:

  • Caracteristici ale caselor tradiționale din Bucovina;
  • Importanța peisajului cultural: calitatea vieții locuitorilor și atractivitatea turistică;
  • Prezentarea proiectelor PORT Cultural și Salvează Satul Bucovinean: inițiative de protejare a patrimoniului construit al Bucovinei;
  • Modalități de documentare și inventariere a caselor tradiționale ale Bucovinei;
  • Prezentarea platformei interactive PORT Cultural, secțiunea „Propune o casă” și modul de completare a informațiilor.

În perioada ce a urmat seminarului, au fost încheiate 15 parteneriate cu licee din județul Suceava, cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava și a cadrelor didactice ce au participat la eveniment. În luna iunie, va fi organizată o nouă instruire cu privire la metodologia de documentare a caselor.

Așteptăm cadre didactice și elevi alături de noi, în efortul de documentare a caselor tradiționale ale Bucovinei. Sperăm că tinerii din mediul rural, viitori proprietari ai caselor tradiționale, vor descoperi și înțelege comoara din satele Bucovinei și vor deveni multiplicatori și ambasadori ai păstrării acesteia.

Date de contact: Telefon: +40 230 216147/312, e-mail: [email protected].


Intră acum și în grupul de