Amenzi usturatoare pentru parintii ce nu-si trimit odraslele la scoala


Intră acum și în grupul de

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, vineri, la dezbaterea proiectului Legii educaţiei, să modifice amenda pentru părinţii care nu iau măsuri pentru şcolarizarea elevilor, comisia stabilind ca amenda să fie cuprinsă între unul şi cinci salarii medii nete pe economie. Prima variantă a proiectului Legii Educaţiei prevedea amenzi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru părinţii care nu îşi şcolarizează copiii.

Varianta trimisă Parlamentului a redus cuantumul amenzilor. Astfel, potrivit proiectului de lege trimis Legislativului, nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui se sancţionează cu amendă între 100 şi 1.000 de lei.
Comisia de învăţământ a modificat vineri pentru a doua oară cuantumul amenzilor pentru părinţi, majorându-le până la maxim cinci salarii medii nete pe economie.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au mai stabilit ca amenzile sau munca în folosul comunităţii, pentru cei care nu-şi permit să plătească amenda, să fie aplicate de autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, la sesizarea consiliului de administraţie al şcolii.

Se pare că legea, la acest capitol a rămas în continuare cu sincope. „Dacă avem un elev de la Dolhasca, ce învaţă, de exemplu la Colegiu Petru Muşat Suceava, care primărie amendează, cea de aici sau cea din localitatea de domiciliu?” se întreabă un inspectorul şcolar sucevean.

În opinia adjunctului IŞJ Suceava, Vasile Monacu măsura este una bună întrucât trebuie să existe şi măsuri de constrângere. „În democraţie avem şi obligaţii nu numai drepturi. Cine să stea de elevi dacă nu părinţii? Mi se pare corect, ca ei să plătească atât timp cât statul şi noi toţi plătim pentru educaţia tineretului, iar el se bucură de toate drepturile, dar de nici un fel de obligaţie” a afirmat Vasile Monacu.


Intră acum și în grupul de