Seful ISJ Suceava spune ca exista bani pentru plata salariilor pe intreg anul scolar


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit bugetului aprobat, banii de salarii ar trebui să ajungă pentru întreg anul şcolar. „Din bugetul aprobat, sunt bani pentru întreg anul şcolar cu condiţia ca bugetul să nu fie rectificat negativ”, a declarat Petru Carcalete.

Referindu-se la diferenţele salariale obţinute în instanţă, şeful IŞJ Suceava a afirmat că „unele sindicate au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile, altele încă nu le-au obţinut, prin urmare, până acum cei cu hotărâri au primit aceste diferenţe, celelalte încă nu, dar se pare că vor primi”.

Pe de altă parte, în judeţ există totuşi situaţii concrete în care banii nu sunt suficienţii. Este cazul şcolilor nr. 2 şi 3 din Gura Humorului, unde profesorii nu şi-au primit salariile aferente lunii aprilie, deşi salariile trebuiau luate de la mijlocul săptămânii trecute. Atât liderii de sindicat, cât şi directorii şcolari şi primarul localităţii au făcut demersurile necesare pentru a ieşi din această situaţie de criză, însă, până în momentul de faţă, lucrurile nu au luat o turnură pozitivă.

„Sunt probleme cu plata salariilor la şcolile nr. 2 şi 3 din Gura Humorului, pentru că nu sunt fonduri decât pentru a acoperi 20-30% din salariile profesorilor. Am făcut demersuri pentru a remedia situaţia, mai trebuie să trimită Primăria o adresă Ministerului de Finanţe şi sperăm ca până sâmbătă să se rezolve”, a declarat Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava.

Se pare că această situaţie are toate şansele să se repete, atât în cazul celor două şcoli, cât şi a Şcolii cu clasele I-VIII nr. 1 din Gura Humorului, după cum susţin liderii sindicali, care au iniţiat demersuri din timp pentru a preîntâmpina viitoarele situaţii de criză.

„Avem o problemă mai aparte la Gura Humorului. Cele trei şcoli generale, nr. 1, 2 şi 3, ca şi în luna februarie, nu au buget de salarizare din cauza numărului mic de elevi. Primăria a împărţit bugetul pe şcoli şi unităţi, pe semestre, şi nu ajung banii decât pentru cei cu un număr mare de elevi. Aceste trei şcoli generale, în fiecare semestru vor avea bani de salarii pentru două luni, dar pentru a treia lună sunt insuficienţi. Primarul a făcut demersuri la Ministerul de Finanţe, însă problema este pentru plata salariilor pe luna mai, care urmează a fi acordate în iunie, astfel că am luat-o din timp pentru a găsi soluţii”, a subliniat Traian Pădureţ, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” FEN Suceava.


Intră acum și în grupul de