Sucevenii nu se imbolnavesc dupa statistici, dar conducerea Spitalului Judetean vrea sa reduca numarul internarilor


Intră acum și în grupul de

Deşi sucevenii ajung la spital bolnavi din cauza condiţiilor de trai ce le afectează tot mai mult viaţa şi le acutizează afecţiunile mai vechi şi nu au bani de medicamente, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, îşi propune ca în anul 2011 să reducă numărul pacienţilor care se internează în această unitate sanitară. Medicii vor trebui să respecte cu stricteţe criteriile de internare, iar cei care nu vor ţine cont de acestea vor fi sancţionaţi administrativ.

Măsura urmăreşte încadrarea în cifra de contract încheiată cu Casa de Asigurări de Sănătate cu privire la numărul de bolnavi care pot fi internaţi şi decontaţi într-un an şi implicit în bugetul alocat. Ea vine în urma unei analize financiare, care a arătat că banii ar fi suficienţi, iar calitatea actului medical ar creşte dacă nu s-ar interna mai mulţi pacienţi decât este preconizat, este de părere managerul unităţii, Vasile Rîmbu.

În opinia acestuia, foarte mulţi medici sunt nepăsători, nu-i interesează bugetul secţiei sau situaţia spitalului iar sub acoperirea faptului că pentru ei prioritatea numărul unu este bolnavul, internează nejustificat. Vasile Rîmbu consideră că, prin faptul că doctorii sunt subiectivi aduce unitatea în postura de a nu putea asigura bolnavilor care sunt peste cifra de contract cele necesare.

Conducerea spitalului judeţean intenţionează să majoreze numărul de cazuri spitalizate în regim de zi în detrimentul celor cu regim de spitalizare continuă. De asemenea, se vrea o programare la internare a bolnavilor cronici mai eficientă, iar după darea în folosinţă a noului ambulatoriu integrat să intensifice activitatea acestuia prin redirecţionarea către medicii care lucrează aici a unor pacienţi care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor.

În 2010, bugetul alocat Spitalului Suceava a fost de 54,5 milioane de lei. Anual, conform contractului încheiat cu CAS, unitatea ar trebui să interneze circa 35.000 de bolnavi, însă numărul de spitalizări este de aproximativ 60.000, din cauza adresabilităţii mari.

Pacienţii nu sunt deloc încântaţi de această situaţie. „Din păcate pentru noi pacienţii, nu ne îmbolnăvim în funcţie de cum preconizează Casa de Asigurări. Am fi şi noi bucuroşi să nu umplem spitalele dar, tot din păcate, nivelul de trai din România pentru majoritatea pacienţilor este cu totul altul decât al guvernanţilor. Iar medicii internează pacienţii, nu din nepăsare pentru buget ci pentru faptul că iau contact cu ei şi le văd suferinţele. Cei ce stau în birouri nu au cum să vadă realitatea” a spus un pacient internat în secţia de chirurgie a Spitalul Judeţean.

Pe de altă parte Consiliul Judeţean Suceava militează pentru transformarea spitalului judeţean sucevean într-unul clinic şi atragerea de pacienţi. La inaungurarea secţiei de Ortopedie, ce a avut loc înaintea Sărbătorilor de Crăciun, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a cerut cadrelor medicale să adopte strategia de a „încuraja să vină aici pacienţii”, pentru ca aceştia să nu meargă în alte centre precum Târgu Mureş, Cluj sau Iaşi, iar în acest scop va trebui să lucreze mai mult la imagine.


Intră acum și în grupul de