Muzeul de Istorie are neaparata nevoie de restaurare


Intră acum și în grupul de

Conducerea Muzeului Bucovinei este îngrijorată că la primul cutremur, clădirea Muzeului de Istorie ar putea să devină un gigantic morman de moloz. De altfel, turiştii care vizitează muzeul pot să observe cu ochiul liber crăpăturile, care traversează dintr-un capăt în altul tavanul şi pe alocuri, pereţii clădirii monument.

„Am avut o discuţie cu dl. arhitect Andriu, care s-a ocupat de ultima restaurare. El a spus că la acea vreme, datorită grabei cu care trebuia finalizată expoziţia, nu au fost realizate o serie de lucrări importante pentru structura de rezistenţă a clădirii. În consecinţă, imobilul în timp a avut de suferit. Practic, astăzi clădirea se află într-o stare destul de primejdioasă”, a spus directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a adăugat că specialiştii Consiliului Judeţean Suceava au făcut un proiect, în încercarea de a obţine fonduri europene, pentru restaurarea şi chiar modernizare clădirii. „Proiectul este făcut pe Axa 5 a Programul Operaţional Regional. Valoarea proiectului depăşeşte 11 milioane de euro”, a spus Emil Ursu.

Proiectul depus de CJ a fost declarat eligibil, însă se află pe lista de aşteptare, întrucât fondurile de pe Axa 5 au fost epuizate. Autorităţile speră la o suplimentare a fondurilor pe această axă.

Emil Ursu a precizat că cele 11 milioane de euro nu vor fi folosite doar pentru reabilitarea clădirii, care adăposteşte Muzeul de Istorie. „Dacă proiectul va fi aprobat, Muzeul de Istorie va arăta foarte diferit de cum arată acum. Ne vom concentra strict pe istoria regională, cu două mari accente. Primul pe Evul Mediu, vorbim despre Suceava capitală a Moldovei şi cel de-al doilea pe Bucovina. Spaţiile clădiri vor fi altfel distribuite. Vorbim şi despre o creştere a spaţiului util cu aproape 50%. Vom folosi mansarda şi subsolul, unde astăzi sunt doar depozite. Va exista o sală de conferinţe şi una multimedia. Banii vor fi folosiţi de asemenea pentru reabilitarea expoziţiei de bază, care este depăşită moral. Intenţionăm să lărgim sala tronului”, a precizat directorul Ursu.

În cazul în care proiectul depus de CJ nu va fi finanţat, lucrările de reabilitare a structurii clădiri monument vor trebui executate cu alte fonduri. „Dacă proiectul nu va fi finanţat, va trebui să identificăm alte surse de finanţare. Clădirea Muzeului de Istorie nu are bulină roşie, însă ar trebui să aibă”, susţine directorul Muzeului Bucovinei.

Emil Ursu este de părere că „în contextul dezvoltării turismului în zonă, fără muzeu nu se poate”. „Muzeul Bucovinei are anual în medie 160.000 de vizitatori. În anul 2008 am înregistrat un număr de 190.000 de vizitatori. Cei mai mulţi dintre turiştii care ajung în Bucovina vizitează mănăstirile şi muzeele”, a menţionat acesta.
Directorul Muzeului Bucovinei a aminti că Muzeul Bucovinei este printre cele mai vechi din România. Chiar anul acesta muzeul a împlinit 110 ani de la înfiinţare.
„Actul de înfiinţare a muzeului de la Suceava este datat 4 ianuarie 1900”, a arătat Emil Ursu.


Intră acum și în grupul de