Craciunul vine si pentru ortodocsii de rit vechi


Intră acum și în grupul de

Potrivit vechiului calendar – Iulian- pe data de 7 ianuarie este Crăciunul- pe stil vechi. Astfel, pentru un număr de aproximativ 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, dar şi în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului Sărbătorile de iarnă au loc cu două săptămâni după credincioşii care se orientează după calendarul Gregorian.

Pentru ruşii lipoveni, Crăciunul are o însemnătate mai aparte deoarece este o sărbătoare pur spirituală, în care accentul se pune pe rugăciuni, neexistând alte obiceiuri laice, deoarece Biserica a fost şi este un factor de o importanţă covârşitoare în existenţa unei comunităţi, credinţa fiind de-a lungul timpului singurul element care a ţinut închegată o comunitate de etnici ruşi lipoveni, spun reprezentanţii Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România. Grupaţi în comunităţi mai mici sau mai mari, ei se încumetă şi în 2008 să trăiască după regulile pe care le-au adus cu ei staroverii care au plecat din Imperiul Rus în sec XVII şi s-au stabilit pe teritoriul României în Moldova şi Dobrogea.

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet” – piftia specială, care se serveşte cu hrean, tăiţeii fierţi în supă de pasare „lapsa”, sărmăluţele în foi de viţă de vie sau varză.

Din meniu nu lipseşte peştele care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert, se serveşte cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză „vareniki”, alte specialităţi ruseşti „pirajki” sau simple prăjiturele.

Imediat după servirea mesei încep să apară şi colindătorii, grupuri de fete şi băieţi, care colindă în casă, în faţa icoanei cu candela aprinsă, singurul colind fiind o cântare bisericească „Hristos Rajdaetsea”.

Colindul se începe de la preotul satului şi se continuă cu celelalte gospodării iar cei care nu au terminat de colindat în prima zi, continuă şi în cea de a doua zi de Crăciun.


Intră acum și în grupul de