Istoria multiculturala a Bucovinei, dezbatuta in mediul universitar international


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava alături de alte două universităţi din ţară, „Babeş Bolyai” din Cluj şi „Al. I. Cuza” din Iaşi desfăşoară din anul 2008 proiectul Cliohworld, pe teme de istorie, cu rezonanţe în Europa, dar şi în lumea întreagă. De la universitatea suceveană, implicată direct în proiect este Facultatea de Istorie-Geografie, prin lector univ. dr. Harieta Mareci Sabol, care face parte din grupul de lucru numărul 5, alături de universitari din peste 20 de ţări, printre care Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Bulgaria, Germania, Polonia şi de la universitatea ieşeană.

Potrivit lectorului Harieta Mareci Sabol, aceştia se întâlnesc de două ori pe an pentru dezbateri pe tema „Istoria regională şi transnaţională în învăţământul superior european”. „Avem două conferinţe pe an. Anul trecut, în decembrie, am fost în Adana-Turcia, în iunie 2010 am fost în Oulu în Finlanda, am fost şi la Universitatea din Pisa, Italia. În 2009 am fost la Bochum, în Germania, iar prima întâlnire cu care s-a deschis proiectul a fost la Salzburg, Austria. Noi prezentăm prelegeri fie că sunt video, audio, despre ce înseamnă istoria în regiune. Noi spunem că Bucovina e o regiune multiculturală. Acest proiect face vizibilă Universitatea Suceava în Europa, dar nu numai în Europa, pentru că proiectele de tipul Clioh au extensie în exterior. Sunt legături cu Asia cu America, America Latină şi de Nord, Canada”, a spus lectorul sucevean.

În opinia acestuia, „e important faptul că noi putem să îmbunătăţim procesul de învăţământ prin preluarea unor modele occidentale, care să se şi potrivească nouă. Un alt rol foarte important este că participând la conferinţele acestea am intrat în legătură cu colegi de la facultăţi de istorie din Europa, iar o parte din ei ne-au devenit colaboratori în comitetul de redacţie la Revista facultăţii „Codrii Cosminului”, care e cotată B+, aproape cea mai înaltă distincţie. Apoi, am reuşit să facem contacte, am încheiat prin ei parteneriate în cadrul programului Erasmus, prin care au loc mobilităţi de studenţi şi profesori”.

Proiectul Cliohworld – „Europa şi lumea întreagă către o nouă perspectivă istorică”, este în ultimul an de desfăşurare. Folosind anumite experienţe şi metodologii europene, Cliohworld doreşte să răspundă unor noi provocări legate de dezvoltarea învăţământului în domeniul istoriei din universităţile UE.


Intră acum și în grupul de