O parte din scolile sucevene se pregatesc pentru greva generala


Intră acum și în grupul de

Unele şcoli din judeţul Suceava vor intra miercuri, în grevă generală, a anunţat preşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica, după ce luni, a fost înregistrat oficial conflictul de muncă. Acesta a precizat că toţi profesorii au semnat „dar e posibil să nu intre toţi în grevă”, a arătat luni, prof, Cernica dar a adăugat că majoritatea şcolilor generale din municipiul Suceava vor intra în grevă generală de miercuri, iar dintre licee, deocamdată, numai 3 au confirmat decizia de a participa la grevă.

În zona Vatra Dornei, 12 unităţi şcolare au decis să intre în grevă generală, însă alte opt nu vor să participe la protest. La Gura Humorului, 11 şcoli au strâns semnături pentru grevă, în timp ce 9 nu vor intra în grevă.

Liderul sindical a mai precizat că nicio şcoală din zona Fălticeni nu va intra în grevă fiindcă „profesorii au luat o anumită sumă din salariu şi n-au mai vrut să intre în grevă”. Acesta a mai spus că, deşi vineri trei şcoli din municipiul Suceava (şcolile generale Nr. 1, Nr. 3 şi 7) l-au anunţat că vor fi în grevă de luni, aceasta nu s-a întâmplat.

Cât priveşte Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” zona Rădăuţi, miercuri va avea loc şedinţa cu liderii de sindicat din şcoli şi se va discuta despre participarea la greva generală, a precizat preşedintele acestui sindicat, prof. Gheorghe Şorodoc. Acesta a menţionat că, în zona Rădăuţi unii profesori şi-au primit salariile majorate, iar alţii nu au primit nici măcar lefurile nemajorate, dar sunt dispuşi să aştepte până pe 1 aprilie, când începe un nou trimestru fiscal, cu o altă alocaţie bugetară.

Deşi toate cadrele didactice sunt nemulţumite de felul în care sunt plătite şi tratate, fiecare şcoală are particularitatea ei.

Directorul Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu”, prof. Michaella Melinte, a declarat luni, că sindicatul a informat-o că „nu acceptă decât salariile întregi” şi că s-au strâns semnături pentru grevă generală. „Noi nu avem decât 25% din fondul pentru salarii”, a spus Michaella Melinte.

La Şcoala Generală Nr. 1 Suceava, cadrele didactice au decis de vineri declanşarea grevei generale, după ce au adunat toate semnăturile, aşteptând finalizarea demersurilor în acest sens. „Noi am plătit 57% din fondul de salarii. Având în vedere că bugetul e terminat odată cu plata salariilor pe data de 10 martie, aşteptăm decizia de la nivelul ţării”, a declarat directorul Tamara Brutaru. Aceasta a ţinut să precizeze că la şcoala sa 60% din cadrele didactice au gradaţie de merit, iar 80% au gradul I didactic şi vechime foarte mare, şi cu toate acestea banii sunt din ce în ce mai puţini. „Acolo unde şcolile sunt prea calificate, nu ne primim banii”, a spus directorul unităţii.

Managerul Şcolii generale nr. 8 Suceava, prof. Carmen Sima a declarat, că profesorii au anunţat că vor intra în grevă generală de miercuri, dacă până atunci nu se virează nişte bani pentru a plăti diferenţa la salarii. „Noi am plătit doar 40% din suma pentru salarii, fără a vira datoriile la stat”, a subliniat aceasta.


Intră acum și în grupul de