“Ziua mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale”, marcata si in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Elevi voluntari şi medici din Rădăuţi, Suceava, Dolhasca şi Voitinel au ieşit pe stradă pentru a desfăşura acţiuni medicale, şi nu numai, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Potrivit unui comunicat de presă venit din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava (DSP), la Rădăuţi au fost consultate 500 de persoane, dintre care s-au depistat 21 de cazuri de glicemii crescute mult la personae care nu sunt în evidenţă cu diabet, o treime supraponderali, iar 41 de persone cu tensiune arterială mai mare de 16/9.

Potrivit aceluiaşi comunicat, la acţiunea desfăşurată în municipiul Rădăuţi au participat 8 medici, 15 elevi voluntari de la Colegiul Tehnic Rădăuţi însoţiţi de trei profesori, 18 cadre medii sanitare de la DSP, medici de familie, de la cabinetele şcolare şi de la spitalul Rădăuţi. Totodată aici au fost distribuite 400 de baloane inscripţionate cu sloganul “MĂSOARĂ -ŢI REGULAT TENSIUNEA ARTERIALĂ !” şi 500 de pliante cu “Hipertensiunea arterială” (350 au fost scoase la imprimantă), iar 100 de pliante au avut ca temă “Obezitatea”.

De asemenea, s-a monitorizat tensiunea arterială, glicemia şi greutatea la personalul de la Bucovrad (sponsor), acţiunea fiind sponsorizată şi de SuperStar.

În acelaşi timp, la Suceava, a avut loc marşul halatelor verzi, în cadrul căreia voluntarii participanţi la acţiune au distribuit pe stradă în jur de 800 de broşuri, oferindu-le informaţiii cetăţenilor interesaţi de această temă. La acţiunile manifestate la Suceava au participat 20 de voluntari, elevi de la şcolile postliceale sanitare din Municipiul Suceava şi pensionari.

DSP Suceava informează că la Dolhasca, la 70 de persoane le-a fost monitorizată tensiunea arterială, glicemia şi greutatea, în paralel desfăşurându-se şi distribuirea unor pliante, alături de consilierea cetăţenilor pe probleme privind HTA (hipertensiunea arterială).

Aceeaşi sursă precizează că la Voitinel, la 60 de persoane li s-a monitorizat tensiunea arterială, glicemia şi greutatea. Şi aici au fost distribuite pliante, iar cei interersaţi au beneficiat de consiliere gratuită referitoare la problemele privind HTA.

Hipertensiunea arterială constituie un factor de risc major pentru accidental vascular cerebral, infarctul miocardic, precum şi pentru alte boli cardiace sau renale.

Numai în anul 2010 la nivelul judeţului Suceava s-a înregistrat un număr de 472 de decese, care reprezintă 6,33 % din numărul total de decese generale.


Intră acum și în grupul de