Nicolae Catargiu, seful OJSPA Suceava: Alunecarile de teren vor putea fi stabilizate peste 20 de ani


Intră acum și în grupul de

Directorul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Suceava, Nicolae Catargiu, a avertizat, marţi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Suceava, asupra alunecărilor de teren active din zona Podişului Fălticenilor. Potrivit unei informări făcute de şeful OJSPA, alunecările de teren ocupă o suprafaţă de 23.369 ha, din care 20.013 ha sunt stabilizate.

El a arătat că alunecările active cuprind 3.356 ha şi sunt predominante în Podişul Fălticenilor în localităţile Preuteşti, Rădăşeni, Fălticeni, Forăşti,Vultureşti, dar şi în Podişul Dragomirnei, în comuna Adâncata.

„Practic la nivelul anului 2011, nu putem vorbi despre combaterea alunecărilor nici la nivel de perspectivă îndepărtată, ci foarte îndepărtată, peste 20 de ani. Se impun elaborarea de studii pedologice speciale, într-o primă urgenţă pentru solurile afectate de alunecările active din podişul Fălticenilor, urmate apoi de luarea măsurilor ce se impun”, a mai arătat Catargiu.

El a mai precizat că în Podişul Fălticenilor se remarcă o predominare a terenurilor afectate de eroziune în adâncime, pe 1.678 ha, în zona localităţilor Todireşti, Udeşti, Vultureşti, Preuteşti, Liteni, Cornu Luncii, dar şi în Gălăneşti.

Potrivit datelor prezentate în Colegiul Prefectural Suceava eroziunea de suprafaţă din judeţ se întinde pe 59.958 ha şi include mai ales zone din podişul Fălticenilor, în localităţile Dolhasca , Vultureşti, Forăşti, Preuteşti, Dolheşti, dar şi în podişul Dragomirnei în Adîncata, Suceava, Bosanci şi Salcea.


Intră acum și în grupul de