CATERINCA, singurul proiect viabil pentru administratia actuala


Intră acum și în grupul de

Nu a fost zi lasată de la Cel de Sus, din săptămâna asta, să nu auzim că Uniunea Europeană să gândeşte să spună stop joc la finanţarea pe câte un Program. Ultima lovitură dată a fost cu Programul Operaţional Sectorial pe Mediu. La capitolul acesta, judeţul Suceava stă foarte bine.

Judeţul Suceava are aprobate două proiecte importante, din care unul pentru modernizarea reţelelor de apă în zonele Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Rădăuţi şi Gura Humorului, în valoare de 120 de milioane de euro, iar cel de construcţie a două depozite ecologice de deşeuri, la Moara şi Pojorâta, în valoare de 67 de milioane de euro, proiecte ce pot fi puse în pericol de decizia Comisiei Europene de a suspenda POS Mediu.

Vă inchipuiţi cam ce costuri pentru transportul gunoiului menajer în alte judeţe? Vă daţi seama cam cum va fi la anul fără o groapă de gunoi în judeţul Suceava?

În traducere liberă se cheamă că rămânem cu gunoiul la uşă pentru că toate gropile de gunoi din judeţul Suceava vor trebui închise cu data de 16 iulie. Definitiv. Însă noi am dovedit până acum că suntem profesionişti în a ascunde gunoiul sub preş.

Poate părea lipsit de importanţă, însă problemele încep să se adune pentru echipa lui Gheorghe Flutur în ritm alarmant. Şi ca sa vedeti că am dreptate când spun că e vorba de lipsă de pricepere şi superficialitate de care au dat dovada pana acum administraţia judeţeană, gândiţi-vă numai că cei din CJ, pur si simplu, au dublat birocratia în ce priveşte managementul proiectelor europene şi au numit o pesoană, pe administratorul public, care să gestionezeaceste proiecte, deşi în CJ există o direcţie specializată în proiecte europene.

Eu, personal, nu am înţeles nici până în clipa de faţă ce are ca prioritate şi cam cum vede dezvoltarea judeţului actuala conducere a CJ, însă cum nu era suficientă lipsa unei coordonări profesioniste, mai apare şi câte „o gură de aer” cum ar fi regionalizarea.

Alt bal, altă distracţie. PDL-istii încă nu s-au aşezat bine în şa că deja trebuie sa schimbe iapa. De-a mai mare dragul, pentru că acolo unde nu e de lucru, este mult circ. Iar circul, indiferent de cât de mare eşti, te face să intorci capul. Măcar şi pentru a vedea clovnii care evoluează vopsiţi exclusiv portocaliu pe faţă.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI in România a fost foarte elegant şi a spus despre schimbarea administrativă a ţării că implică efecte foarte importante şi grave şi nu poate fi făcută peste noapte. Tot el a mai spus că trebuie făcute calcule economice aprofundate cu regionalizarea, mai ales că în trimestrul al doilea s-a constatat încetinirea economiei României. Pe cine interesează asta?

Dar Franks nu este român şi nu înţelege termenul de caterincă. Aşa cum nici Uniunea Europeană nu prea pricepe de ce PDL în loc să se apuce de treabă şi să atragă fonduri europene căci sunt bani suficienţi, făcând proiecte serioase si organizând licitaţiile “pe bune” ei mai fac un minister, cel al atragerii de fonduri europene. Caterincă de caterincă !

La câtă caterincă face guvernarea noastră cu regulile şi normele UE de când e PDL cu mâna pe hăţuri, mă şi mir de ce mai suntem încă membri UE. Probabil că e nevoie şi de oi negre în turma UE, care să miroase urât, să nu dea lapte şi să nu facă pui.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de