Proiectul ISPA a ajuns la final! Marti, a avut loc ultimul comandament tinut de primarul Ion Lungu


Intră acum și în grupul de

După zeci de comandamente ţinute, ultimatumuri date peste ultimatumuri, certuri şi împăcări, proiectul ISPA, de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă-canal şi a staţiei de epurare derulat în municipiul Suceava, a ajuns în sfârşit la final.

Marţi dimineaţă, a avut loc ultimul comandament pe care conducerea municipalităţii l-a ţinut cu reprezentanţii firmelor angrenate în realizarea proiectului, recepţia lucrărilor şi ultimele detalii privind semnarea proceselor verbale de execuţie fiind transferată către SC ACET SA Suceava.

“De-a lungul proiectului, am cunoscut trei tipuri de oameni, oameni buni, oameni răi şi constructori”, a declarat edilul-şef al municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, în cadrul ultimului comandament, adăugând că “de acum tot ceea ce ţine de reglajele finale trebuie să se ocupe conducerea ACET pe care o mandatez de azi înainte. Uneori poate am fost mai acid, dar trebuie cu toţii să recunoaştem că sunt anumiţi termini contractuali, ce trebuiau respectaţi, iar proiectele europene se lucrează contra-cronometru, altfel nu poţi beneficia de fonduri”.

După preluarea sarcinilor finale, conducerea ACET SA Suceava, reprezentată în cadrul ultimului comandament de către şeful instituţiei, Ştefan Groza, a dat asigurări că, cel târziu la jumătatea lunii viitoare, se va trece pe noua schemă de funcţionare privind distribuţia apei potabile şi a canalizării.

“Lucrările sunt finalizate, iar începând de ieri (n.n. luni 27 iunie) comisia de recepţie a început deplasările pe teren pentru verificarea acestora. Pe data de 4 iulie, dacă toate condiţiile sunt întrunite, se va semna şi procesul verbal de terminare a lucrărilor. În momentul de faţă, mai sunt necesare 72 de ore de probe la rece a noului sistem”, a declarat Ştefan Groza.

Proiectul ISPA de la Suceava are o valoare de 52,7 milioane de euro, din care 33,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea Europeană, alte 12,5 milioane de euro asigurate de la Guvern, din care 4 milioane de euro de la Fondul Naţional de Preaderare, iar 6 milioane de euro au fost asigurate de municipalitate, în urma angajării unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW.

Prin acest proiect, care a început la sfârşitul anului 2007, s-a reabilitat şi modernizat reţeaua de apă pe o lungime de 34 de kilometri şi s-a făcut extinderea reţelei pe o lungime de 10 kilometri, s-a reabilitat canalizarea pe o lungime de 68 de kilometri şi extinderea acesteia pe o lungime de 10 kilometri precum şi modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate.

Ultimul comandament s-a terminat într-o atmosferă amiabilă toţi participanţii uitând de certurile din timpul derulării proiectului şi ciocnind o cupă de şampanie alături de conducerea Primăriei Suceava.


Intră acum și în grupul de