Centrul de ocrotire a copilului „Sf. Ierarh Leontie”, apartinand manastirii Bogdana din Radauti, inaugurat joi, in prezenta presedintelui Gheorghe Flutur (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, joi, la Rădăuţi, la inaugurarea primului centru de ocrotire a copilului aparţinând unei mănăstiri. Este vorba despre centrul de ocrotire a copilului “Sf. Ierarh Leontie”, ridicat de mănăstirea Bogdana.

Potrivit şefului administraţiei judeţene sucevene, acesta este primul parteneriat concret între stat şi Biserică şi reprezintă un nou început pentru 104 copii din centrele DGASPC Suceava care au fost preluaţi de acest centru şi vor fi educaţi şi supravegheaţi de angajaţii fundaţiei mănăstirii Bogdana. Flutur a spus că este de apreciat investiţia făcută de mănăstirea Bogdana, fiind construite zece case în care sunt cazaţi câte 10-12 copii, câte doi-trei copii în cameră, fiecare astfel de casă fiind dotată corespunzător, are bucătărie, sală de mese şi salon. Totodată, centrul are dispensar, sală de lectură, bibliotecă, locuri de joacă pentru copii, teren de sport. „Este un centru pilot care trebuie să fie un exemplu în ţară”, a mai sus la final preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

La rândul său, stareţul mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, PC Iustin, a spus că lucrările la acest centru au început de Ziua Copilului, la 1 iunie 2001 şi este inaugurat la 1 septembrie 2011, zi importantă pentru Biserică, fiind începutul noului an bisericesc.

El a spus că fundaţia care se ocupă de supravegherea şi educarea acestor copii are 56 de salariaţi, toţi cu specializare în domeniu, şi a subliniat că emoţiile au fost mai mari pentru angajaţi decât pentru copiii care au venit în centru. PC Iustin a mai spus că pentru construcţia acestui centru contribuţia instituţiilor statului a reprezentat 9 la sută, restul fondurilor fiind asigurate din donaţii, dar a subliniat ajutorul consistent al CJ Suceava prin oamenii din această instituţie care au acordat sprijin.

Stareţul mănăstirii Bogdana a mai spus că este de apreciat această colaborare între Biserica Ortodoxă Română şi stat prin CJ Suceava şi a menţionat că până în toamna anului viitor se vor finaliza lucrările la alte case unde vor putea fi cazaţi alţi 102 copii aflaţi în situaţie de dificultate. El a spus că la inaugurarea întregii investiţii va participa PF Daniel, Patriarhul BOR.

Funcţionarea centrului de ocrotire a copilului “Sf. Ierarh Leontie” este asigurată prin fonduri alocate de CJ Suceava şi de fundaţia mănăstirii Bogdana.


Intră acum și în grupul de