Stomatologii suceveni sunt nemultumiti de bugetul alocat de Casa de Asigurari de Sanatate. Detalii aici (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor Dentişti (C.M.D.) din Suceava care a avut loc vineri, medicii suceveni s-au arătat nemulţumiţi de fondurile primite din partea Casei de Asigurări de Sănătate (C.A.S.) Suceava şi de faptul că la începutul acestui an nu au primit informaţii referitoare la bugetul alocat de C.A.S. pe 2012 pentru serviciile de asistenţă stomatologică.

Drept urmare, numărul medicilor care semnează contracte cu C.A.S. s-a înjumătăţit, de la 200 de medici contractanţi, în prezent rămânând doar 40 de medici care activează în mediul rural, respectiv 30 în mediul urban, situaţie datorată plăţilor foarte mici către doctori din partea instituţiei sucevene. “Ca idee, dacă în anii 1996, stomatologia primea 4,18% din buget, în momentul de faţă primeşte 0,12%”, a arătat preşedintele C.M.D. Suceava, dr. Ioan Costea.

“Raportul dintre medicii stomatologi şi C.A.S. nu este problema medicului în mod deosebit, ci a populaţiei care este asigurată, în condiţiile în care cetăţeanul care plăteşte asigurare pentru stomatologie nu are acces la medic cu copilul. Este imposibil ca din cei 900 – 1.000 lei veniţi din partea CAS să lucrezi un număr de zece copii. Menţionez că în urmă cu o lună s-a schimbat lista de preţuri, iar pe aceeaşi manoperă noi primim mai mulţi bani. Practic suma încasată de noi rămâne constantă, însă reducem numărul de pacienţi care pot fi trataţi”, a arătat dr. Camil Balan, membru C.M.D., în cadrul conferinţei de presă.

Conform metodologiei, copiii cu vârsta de până la 17 ani, înscrişi la medicii stomatologi care au semnat contract cu C.A.S., beneficiază de gratuitate la serviciile stomatologice, asta în limita celor aproximativ 1.000 lei per medic veniţi lunar din partea C.A.S.

Potrivit membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, această metodă de finanţare se reflectă într-o manieră negativă asupra populaţiei, deoarece oamenii sunt nevoiţi să scoată sume mari de bani din buzunarul personal pentru repararea danturii, mai ales după stabilirea de către C.A.S. a noilor preţuri pentru fiecare operaţiune stomatologică. De exemplu, dacă în toamna anului trecut o extracţie costa 70 de lei, de luna trecută costă 90 de lei.

În cadrul aceleiaşi adunări, stomatologii suceveni au semnalat şi persoane neautorizate care efectuează servicii stomatologice direct la domiciliul pacientului, situaţie des întâlnită în sate precum: Vatra Dornei, Rădăuţi, Vicov ş.a. “Aceşti indivizi percep sume foarte mici de bani pentru serviciile medicale prestate, iar lumea apelează la acest tip de compromisuri din cauza sărăciei. În ultimii zece ani, au fost semnalate 7-8 sesizări de practică ilegală de medicină dentară, însă niciuna nu şi-a găsit rezolvarea. Autorităţile nu au putut dovedi această practică ilegală”, a explicat Andreea Munteanu, în calitate de jurist.

In prezent, C.M.D. numără 340 de membri, dintre care 14 au venit anul trecut. De asemenea, 15 dintre medicii stomatologi suceveni au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate.


Intră acum și în grupul de