Cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri


Intră acum și în grupul de

Două cursuri în sistem e-learning, gratuite și acreditate de Colegiul Medicilor din România, formează medici de familie, pediatri și psihiatri, în depistarea timpurie a autismului, informează într-un comunicat de presă, Sabina Stirb.

Potrivit acesteia, cursul „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist” (14 credite EMC) este adresat medicilor de familie şi pediatrilor iar cursul „Tulburările de spectru autist”, (18 credite EMC) se adrează în special medicilor de psihiatrie pediatrică şi neuropsihiatrie infantilă care pot obţine cunoştinţe noi privind criteriile de diagnosticare TSA, diagnosticul diferenţial şi principiile de tratament ale TSA.

Cursurile au fost elaborate de Fundația Romanian Angel Appeal sub coordonarea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și au la bază expertiza unor specialiști recunoscuți în TSA, printre care prof. dr. Iuliana Dobrescu, şef al Catedrei de Psihiatrie şi Psihologie a Copilului şi Adolescentului, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București, dr. în ştiinţe medicale Simona Macovei, specilizat în Psihiatria Copilului și Adolescentului și dr. Mariana Lungu, Medic Primar de medicină generală / medicină de familie, la Centrul de Plasament “C.A. Rosetti” din cadrul DGASPC Iași.

Cursurile pot fi accesate și parcurse pe site-ul www.tsa.medability.ro.

“Cele două programe de formare cuprind câte 12 capitole, plus o prezentare de caz (pentru cursul << Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist >> ) și oferă informații complete și actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate știintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, pricipii ce stau la baza tratamentului comorbidităților în TSA. Formarea se desfașoară exclusiv online și cuprinde: instruire teoretică, testare și certificare, precum și asigurarea suportului tehnic pentru cursanți.

Odată cu parcurgerea celor două module, cursanţii dobândesc mai multe cunoștințe asupra tulburărilor de spectru autist, pot recunoaște semnele clinice ale afecțiunii, pot realiza examene clinice şi paraclinice pentru depistarea TSA şi pot efectua teste specifice de screening în vederea depistării precoce”, se arată în document.

„Ne-am propus ca, până în septembrie 2013, să formăm cel putin 1.200 de medici de familie, în diagnosticarea tulburării de spectru autist”, declară Adelaide Katerine Tarpan, Fundația Romanian Angel Appeal, Manager de proiect. Din septembrie 2011, când au fost lansate, la cursuri s-au înscris deja 1.349 de medici, iar 516 medici le-au absolvit.
Cursurile sunt în continuare deschise profesioniștilor.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18 – 24 de luni a copilului. În România, dacă în anii ’80- ’90 se diagnosticau 20 – 25 cazuri anual, astăzi la Spitalul Al. Obregia din București, sunt evaluate 10 – 15 noi cazuri de autism săptămânal.

„Cursurile << Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist >> și << Tulburările de spectru autist >> sunt susținute în cadrul proiectului << Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist >> , implementat de Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului (DGPC) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv Comportamentale din România (APCCR) și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, << Investește în oameni! >> .

Prin implementarea acestui proiect, Fundaţia Romanian Angel Appeal și-a propus creșterea șanselor de integrare socială a persoanelor cu autism din România, prin diagnosticarea precoce și accesul servicii de asistență specializată”, precizează organizatorii.


Intră acum și în grupul de