Fermierii suceveni prinși cu fals în declarații sunt puși să dea inapoi sute de mii de lei


Intră acum și în grupul de

Peste 850 de fermieri (persoane fizice si juridice) din judetul Suceava au fost somați de cei de la APIA să returneze la bugetul de stat subvențiile primite în anul 2008, după ce Curtea de Conturi a constatat că respectivele persoane au obtinut banii declarând în fals că nu au datorii la bugetul local sau la cel de stat.

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoș a declarat că respectivele persoane au primit notificări pentru fals în declarații și au fost somate să returneze sumele, indiferent de sumele pe care le-au primit.

Mogoș a spus că cei de la APIA au contestat in instanță decizia de imputare a Curtii de Conturi și că se așteaptă soluția judecătorească situația fiind, conform oficialului APIA ”destul de delicată”. ”Există județe unde APIA a avut căștig de cauză. În funcție de soluționarea din instanță vom vedea ce e de făcut în continuare”, a explicat Eugen Mogoș.

Fermierii respectivi au fost somați sa returneze prima acordată în anul 2008 dar și primele acordate pentru anii 2009 si 2010, ani considerați a fi sancționatorii deoarece în anul 2008 nu au indeplinit condiția de eligibilitate, de a nu avea debite restante la bugetul local sau la bugetul de stat.

În 2008, pentru a primi subvenția era suficientă doar o simplă declarație pe proprie răspundere prin care fermierul, persoană fizică sau juridică, sustinea că nu are datorii la buget, sancțiunea pentru fals în declarații fiind de natură penală. Din 2009 condiția a fost de prezentare a unor adeverințe care să ateste situația datoriilor către buget.

Oficialii APIA Suceava au explicat că sumele imputate fermierilor incep de la 3.180 de lei si ajung, într/un caz al unei persoane juridice, la suma de 666.700 de lei. Aceeași oficiali au spus că există 4 cazuri în care este posibilă începerea urmării penale pentru cei care au declarat in flas în vederea obtinerii primelor acordate de stat. În momentul de față se lucrează la întocmirea situației exacte cu sumele ce urmează a fi imputate fermierilor.


Intră acum și în grupul de