Infractionalitatea in mediul scolar sucevean a scazut cu 11,1%


Intră acum și în grupul de

Pe parcursul anului şcolar care tocmai se încheie, poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a violenţei în mediul şcolar şi de menţinere a climatului de siguranţă în zona unităţilor de învăţământ, rezultatele acestor activităţi evidenţiindu-se şi în evoluţia situaţiei operative în domeniu, respectiv o scădere a infracţionalităţii cu 11,1%.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, colaborarea permanentă cu directorii unităţilor de învăţământ, cu învăţătorii, profesorii şi diriginţii a asigurat premisele unui parteneriat eficient care să conducă la prevenirea incidentelor ce ar putea perturba desfăşurarea orelor de curs.

politisti campanie scoala 1

Pe tot parcursul anului, s-au organizat întâlniri şi dezbateri cu elevii pentru a contribui la însuşirea de către aceştia a recomandărilor cu caracter preventiv, la formarea unor comportamente pozitive şi evitarea situaţiilor periculoase.

Pentru a putea menţine acest trend descendent în ceea ce priveşte situaţiile de risc în care sunt implicaţi elevii poliţiştii recomandă ca activităţile de responsabilizare şi conştientizare a tinerilor să fie continuate şi pe perioada vacanţei, de către părinţi sau în cadrul unor acţiuni extraşcolare organizate.

Venind în sprijinul acestui demers, în perioada 05 – 09 iunie 2013, la Vatra Dornei, poliţiştii au organizat activităţi preventive în toate şcolile generale din localitate. În colaborare cu un reprezentant al Asociației ,,ALECS-GROUP” Suceava au fost organizate și desfășurate întâlniri cu elevii din cadrul celor trei școli gimnaziale din municipiul Vatra-Dornei, la care au participat aproximativ 600 copii, ocazie cu care s-a prezentat situația accidentelor rutiere produse de la începutul anului școlar, în zona de responsabilitate, în care au fost implicați elevi fiind indicate cauzele care au condus la producerea  acestor accidente. De asemenea au fost exemplificate două dintre cazurile  deosebite şi s-au purtat discuții libere cu elevii, despre modul de deplasare pe drumul public, traversarea acestuia, alegerea locului de joacă, modul de comportare în calitate de pasager în autoturism sau alte mijloace de transport, circulația bicicliștilor și alte reglementării din legislația rutieră.

politisti campanie scoala 2

De asemenea, elevii au fost informaţi cu privire la consecinţele adoptării unui comportament de tip delictual sau violent, fiind distribuite materiale realizate în cadrul campaniei ,,Să exmatriculăm violenţa şcolară”.

Implicarea  părinţilor  este foarte importantă în crearea unor atitudini comportamentale.  Educaţia primită la şcoală trebuie să fie completată cu sfaturile şi exemplele oferite de familie, deoarece acestea au o influenţă mai mare asupra copiilor.

 Responsabilitatea pentru siguranţa elevilor ne revine tuturor: autorităţi locale, profesori, părinţi, poliţişti. Cu toţii vrem să-i ştim protejaţi, la adăpost de orice pericol. În ceea ce ne priveşte, ne dorim să conlucrăm pentru un mediu şcolar în care profesorii să-şi predea cursurile în condiţii optime, iar copiii să se întoarcă cu bine acasă.

Poliţiştii le urează elevilor o vacanţă în siguranţă şi îi aşteaptă să ia parte la acţiunile cu caracter preventiv ce vor fi desfăşurate în perioada iulie – septembrie în cadrul şcolilor de vară şi workshop-urilor tematice.

„Nu uitaţi! Pentru situaţii de urgenţă, care reclamă prezenţa şi intervenţia rapidă a poliţiştilor, apelaţi numărul unic 112”, se mai arată în comunicatul IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de