Masterate noi, din toamna la USV. Vezi si ce programe de licenta dispar in noul an universitar


Intră acum și în grupul de

Valentin Popa

Peste 2500 de locuri la studiile de licenţă la zi sunt propuse pentru sesiunea de admitere din acest an de Universitatea Suceava, din care 1173 sunt locuri bugetate, între care 10 locuri pentru romi, 30 pentru cetăţeni ai Republicii Moldova cu bacalaureat şi 123 pentru români din diaspora.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că Senatul Universităţii a aprobat repartiţia locurilor pentru cele 45 de programe de studii de licenţă-zi şi învăţământ la distanţă, dar şi pentru studiile de masterat pentru sesiunea de admitere din acest an, astfel că la studiile de licenţă zi sunt prevăzute 2573 de locuri, din care 1173 sunt locuri bugetate, iar pentru studiile de licenţă la distanţă sunt prevăzute 565 de locuri pentru nouă programe de studii.

El a precizat că din totalul locurilor bugetate pentru studiile de licenţă- zi zece sunt pentru rromi, 30 sunt pentru cetăţenii din Republica Moldova care au susţinut examenul de Bacalaureat în România, iar 123 sunt pentru românii din diaspora.

Popa a spus că la studiile de masterat sunt 1458 de locuri, din care 435 sunt locuri fără taxă.

Rectorul sucevean a subliniat că, în anul academic 2013-2014, vor funcţiona doar programele de studii de licenţă care vor însuma un număr minim 30 de studenţi, în caz contrar, candidaţii declaraţi admişi în urma sesiunilor de admitere din iulie şi septembrie vor fi transferaţi la unul dintre programele indicate în lista de opţiuni a candidatului.

Rectorul sucevean a explicat că repartiţia locurilor pentru studiile de licenţă şi masterat s-a realizat în funcţie de opţiunile absolvenţilor şi de cerinţa pieţii muncii.

El a arătat că în oferta  Universităţii sucevene nu vor mai figura  două programe de studii de licenţă , respectiv  Inginerie şi protecţia mediului în industrie din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management şi programul  Geografie  de la Facultatea de Istorie şi Geografie subliniind că s-a luat această decizie întrucât  există alte două programe de studiu similare cu acestea, unul la Facultatea de Silvicultură şi altul la Facultatea de Istorie şi Geografie.

Rectorul sucevean a spus că Universitatea “Ştefan cel Mare” nu va mai organiza admitere pentru patru programe de master, şi anume,  Inginerie mecanică asistată de calculator, Studii europene şi  Etică organizaţională şi audit şi  Didactica limbilor moderne, însă au fost propuse două masterate noi, acreditate, Management în industria alimentară, alimentaţie publică şi nutriţie specială şi  Diagnostic şi evaluare economico-financiară .

„Politica în România este ca masteratele să aibă un dinamism continuu, să se activeze unele cât mai potrivite pentru starea actuală a pieţii muncii. Nu am dorit să dispersăm locurile bugetate pe foarte multe programe de studiu, ci dorim să creştem eficienţa fiecărui program”, a explicat Popa.

El a mai spus că Senatul Universităţii a aprobat, în luna aprilie,  taxele de şcolarizare pentru anul academic 2013-2014, acestea fiind majorate cu 14-15 la sută faţă de anul universitar precedent  şi sunt cuprinse între 2000 şi 4000 de lei.

Popa a  arătat taxele de şcolarizare au fost stabilite  ţinându-se cont de alocaţia bugetară pentru studenţii care urmează cursurile universitare în regim fără taxă, dar şi de  taxele de studii ale altor universităţi din ţară.

Prima sesiune de admitere la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava va fi organizată în perioada 15-31 iulie, iar a doua sesiune de admitere în perioada 5-20 septembrie.


Intră acum și în grupul de