Ziua internationala a studentului marcata de subfinatarea puternica a educatiei. Studentii pregatesc noi proteste


Intră acum și în grupul de

Ziua internaţională a studentului este marcată şi în acest an de o subfinanţare puternică a educaţiei susţine Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava(ASUS). Potrivit unui comunicat de presă, România alocă din nou un PIB record (de mic) educaţiei şi nu îşi asumă măsuri de natură să îmbunătăţească semnificativ calitatea sistemului de educaţie şi posibilitatea tinerilor din familii cu venituri mici de a urma o facultate. Reprezentanţii studenţilor se pregătesc de noi proteste dacă executivul nu găseşte soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate.

 studenti protest

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a organizat miercuri proteste care au adus în stradă peste 10.000 de studenţi, la nivel naţional, acesta fiind cel mai mare protest studenţesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a acţiunilor ANOSR, guvernul a anunţat joi o creştere cu 10% a subvenţiei cămine – cantine, rezolvând parţial una din revendicările studenţilor. Guvernul a anunţat şi creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 10% şi va plăti de asemenea în 2014 sumele datorate de universităţi profesorilor, ca urmare a pierderii în instanţă a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010, evitând situaţia în care aceste sume ar fi trebuit plătite de universităţi din alte venituri, inclusiv creşteri ale taxelor plătite de studenţi. Bugetul alocat educaţiei creşte cu 9.5% însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% şi mult sub solicitarea studenţilor, elevilor, sindicatelor, părinţilor şi rectorilor, de 6% din PIB.

 

„Solicitarea legată de respectarea legii în cazul burselor sociale, care ar trebui să acopere cel puţin costurile de cazare şi masă, nu a primit până în acest moment un răspuns. Nu sunt finalizate nici discuţiile legate de centrele de consiliere şi orientare în carieră. Mai mult, reprezentanţii studenţilor nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru următorii ani în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei şi procentul din PIB alocat, cu excepţia angajamentului că acestea vor continua să crească”, se arată în comunicat.

 

Reprezentanţii Guvernului au declarat că vor purta încă o serie de discuţii cu reprezentanţii studenţilor în zilele următoare. Dacă nu se găsesc soluţii pentru solicitările lor, studenţii vor declanşa noi acţiuni de protest, susţin semnatarii documentului.

 


Intră acum și în grupul de