Cei mai buni handbalisti juniori din Moldova vor ajunge la Suceava!


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava, prin preşedintele Gheorghe Flutur, a răspuns afirmativ propunerii înaintate de Federaţia Română de Handbal cu privire la parteneriatul în vederea dezvoltării handbalului la nivel naţional, care presupune ca la Suceava să existe din toamnă un centru regional de selecţie, iniţiere şi pregătire, pentru handbalul masculin.

Programul va începe în sezonul competiţional 2010-2011, mai precis la data de 1 septembrie a acestui an.

FRH consideră necesară înfiinţarea acestor centre, întrucât reprezintă o ofertă optimă de petrecere a timpului liber pentru tineri şi asigură o pepinieră proprie pentru handbal, totodată realizându-se o selecţie pe întregul teritoriu al României.
Aceste centre se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani din judeţele componente ale euro-regiunii, în cazul Sucevei fiind vorba de euro-regiunea Nord-Est, care va cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Selecţia pentru acest centru se va face în toate şcolile generale, liceele, cluburile sportive şcolare şi liceele cu program sportiv din aceste judeţe.
Cu alte cuvinte, la Suceava va exista centru regional iar selecţia va fi făcută de antrenori federali regionali cu ocazia turneelor de juniori II, III şi IV (masculin), precum şi la competiţiile şcolare, judeţene şi interjudeţene.

În timpul vacanţelor se vor organiza 3 stagii de pregătire centralizată a câte 7 zile pentru 25 juniori II, 25 juniori III şi 25 de juniori IV. În aceste stagii vor participa şi antrenorii federali aleşi pentru fiecare categorie de juniori. Favoriţi pentru a prelua aceste funcţii sunt antrenorii din judeţele ai căror juniori vor face parte din viitorul centru. „În zona Moldovei avem printre cei mai buni antrenori din ţară la nivel de juniori. Sunt talentaţi şi ataşaţi de acest sport”, spune Petru Ghervan, directorul tehnic al echipei locale de handbal.

Petru Ghervan: „Suceava va deveni un pol al handbalului din Moldova”

În opinia lui Ghervan, centrul regional de la Suceava ar aduce numeroase avantaje handbalului din judeţul nostru. Fostul selecţioner al naţionalei României spune că banii care s-ar cheltui pe un sezon cu acest centru, aproximativ 1,8 miliarde de lei vechi, sumă ce va fi suportată de Consiliul Judeţean Suceava, ar fi recuperaţi prin handbaliştii care vor semna cu CS Universitatea până la vârsta de 23 de ani. „Este o sumă cu care s-ar realiza o selecţie corespunzătoare pentru a asigura reînnoirea lotului cu jucători tineri şi valoroşi. Totodată s-ar crea la Suceava un pol al handbalului din zona Moldovei şi lumea va realiza că la noi se face handbal pe principii sănătoase. Nu în ultimul rând acest centru va fi un argument în plus pentru îmbunătăţirea infrastructurii specifice handbalului, aici referindu-mă la o sală corespunzătoare, condiţiile de pregătire şi refacere fizică”, precizat Petru Ghervan.

Se pare că favoriţii pentru postul de antrenori ai grupelor de juniori de la viitorul centru regional sunt Stelian Bursuc, tatăl centrului de la CSU Suceava, Liviu Gugleş, antrenorul alături de care Leonard Bibirig a început handbalul la Vaslui, Sebastian Hagiu, Constantin Schender dar câţova antrenori suceveni de la LPS.
Iniţial, acest centru regional ar fi trebuit să cuprindă şi grupele de junioare II, III şi IV, dar, întrucât costurile ar fi fost duble iar la Suceava nu există o echipă de handbal feminin de senioare, s-a renunţat la această idee.


Intră acum și în grupul de