Silviu Casandra, Bogdan Macovei, Dragos Neacsu si Iuliana Chelaru, performerii anului 2010 (Atletism)


Intră acum și în grupul de

Anul 2010 a fost unul remarcabil şi pentru atletismul sucevean. Dacă în anii trecuţi Cristina Casandra domina clasamentele de final cu performanţele ei deosebite, în 2010 a venit rândul soţului şi antrenorului ei Silviu Casandra să facă legea.

Deşi trecut de 30 de ani, dar într-o formă fizică de excepţie, sportivul de la CSM Suceava a reuşit să câştige al 33 titlu de campion naţional în proba de 50 de kilometri marş, el impunându-se şi în proba de 20 de kilometri marş. La Campionatul European din Spania, pe o căldură sufocantă, Silviu Casandra s-a clasat pe locul XV.

Dacă Silviu Casandra este deja un nume consacrat în peisajul atletismului sucevean, anul 2010 a reprezentat „explozia” tânărului Bogdan Macovei. Marea speranţă a atletismului sucevean, sportiv pregătit de profesoara Erzilia Ţâmpău, a reuşit performanţe absolut remarcabile doborând nu mai puţin de cinci recorduri naţionale la categoria lui de vârstă.

La Campionatul Naţional de atletism pentru juniori II, Bogdan Macovei, s-a clasat pe locul secund atât în proba de 800 de metri, cât şi în cea de 1.500 metri.

Un alt tânăr atlet care şi-a dovedit valoarea la Naţionalele de la Bucureşti a fost Alexandru Lucanu. Sportivul pregătit de profesoara Dana Lucaci de la CSŞ Gura Humorului situându-se pe locul II în proba de 400 metri. O frumoasă surpriză a produs şi tânărul Mihai Romaş de la LPS Suceava, el clasându-se pe locul III în proba de 800 metri.

Una din marele speranţe ale atletismului sucevean juvenil, Iuliana Chelaru, pregătită de profesorul Toader Flămând s-a clasat pe locul IV în proba de 400 metri.

Dacă nu a reuşit să urce pe podium la Naţionalele de juniori II, Bogdan Macovei s-a revanşat la Campionatele Naţionale de juniori III. Tânărul atlet de la CSM Suceava s-a impus în probele de 800 şi 1.500 de metri, în prima dintre ele realizând chiar şi un nou record naţional.

Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere a urcat şi Ioana Pascar de la LPS Suceava, tânăra antrenată de profesorul Iustin Tătărău câştigând proba de 1.500 metri.

O altă sportivă care promite şi a demonstrat în 2010 că are resurse şi valoare este Iuliana Chelaru, sportivă pregătită de antrenorul emerit Toader Flămând la LPS Suceava. Deşi este semifondistă, Iuliana Chelaru s-a descurcat foarte bine şi pe distanţe mai lungi.

La Campionatele Naţionale de atletism pentru juniori I, care s-au disputat la Bucureşti, Iuliana Chelaru şi Andrei Trofin de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava au urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului de premiere în proba de 800 metri.

Iuliana Chelaru a realizat timpul de 2.11.03 minute, fiind devansată de medaliatele campionatelor mondiale de juniori I, ea fiind încă la categoria junioare II. Andrei Trofin a realizat timpul de 1.53.00 minute fiind şi al depăşit de sportivi mai mari ca vârstă. Rezultate bune au fost realizate de Iustin Mandiuc, al cincilea în proba de 1.500 metri şi acelaşi Andrei Trofin, al cincilea la 400 metri.

Pe lângă Silviu Casandra, Bogdan Macovei şi Iuliana Chelaru, anul 2010 a fost unul deosebit şi pentru Dragoş Neacşu şi Gheorghe Vasile, amândoi deveniţi campioni naţionali universitari.

Atletul Gheorghe Vasile a devenit campion naţional universitar al României în proba de 1.500 de metri şi a luat medalia de argint a probei de 800 de metri. Proba de 5 kilometri marş din cadrul Campionatelor Universitare de Atletism în sală a fost doar o „afacere” suceveană. Primul a trecut linia de sosire Dragoş Neacşu, cu un nou record naţional universitar, el fiind urmat de Cristian Prâsneac şi Bogdan Iremciuc.

Anca Bălănucă de la CS Universitatea Suceava, a reuşit să cucerească medalia de bronz în proba de 800 de metri.

Dragoş Neacşu s-a remarcat şi la Campionatele Naţionale Universitare in aer liber, el câştigând proba de 10 kilometri marş cu timpul de 41 minute şi 36 de secunde, nou record naţional universitar.

La această competiţie s-au mai remarcat Cristian Prâsneac, locul IV în proba de 3.000 metri, Anca Bălănucă, locul IV în proba de 800 metri, Gheorghe Vasile, locul VII în proba de 1.500 metri şi Pantelimona Mihoc, locul VII în proba de săritura în lungime.

Am trecut în revistă doar câteva din performanţele deosebite ale atleţilor suceveni în 2010, rezultatele lor arătând faptul că Suceava are reurse în sportul olimpic rege.


Intră acum și în grupul de