Petru Ariciuc: O găleată cu lapte în zona Dornelor costă 10 lei. Din păcate, producătorii din Țara Dornelor nu au o capacitate de prelucrare corespunzătoare


Intră acum și în grupul de

Unul dintre inițiatorii și susținătorii produsului Țara Dornelor, Petru Ariciuc, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina în contextul deciziei companiei Lactalis de a închide cele două unități de producție de la Vatra Dornei și Floreni că va fi destul de dificil ca producătorii locali actuali să acopere acest gol din piață mai ales că firma respectivă a achiziționat de-a lungul anilor atât Dorna Lactate cât și Rarăul Câmpulung Moldovenesc pentru a reduce competiția.

El a spus că, din păcate, producătorii locali nu au capacitatea să acopere acest gol din piață.

Ariciuc a explicat că Asociația civică „Împreună ajutăm Vatra Dornei” a avut în perioada stării de urgență opt proiecte, iar unul dintre proiecte are ca scop sprijinirea producătorilor locale, de la lapte, fructe de pădure, la orice produs care se produce în Țara Dornelor, respectiv în Vatra Dornei și cele nouă comune din zonă.

„Am identificat o serie de producători, posibili producători pe care noi dorim să-i sprijinim să se certifice, să fie autorizați, omologați”, a spus Ariciuc care a menționat că s-a discutat și cu două magazine unde să fie puse la vânzare produsele cu identitate „Bunătăți din Țara Dornelor” tocmai pentru a promova produsul local și ulterior a-i pune în legătură cu pensiunile din zonă.

„Am ajuns la concluzia că o parte dintre producători nu sunt certificați și au și o producție destul de mică”, a spus Ariciuc.

El a menționat că aceste capacități de producție sunt atât de mici din cauză că aceștia au mers pe afaceri de familie fiind oameni care au lucrat într-o secție de producție a laptelui, la dulceață sau afinată.

„Nu am știut să ne unim, nu am știut să ne asociem nu avem o capacitate de prelucrare corespunzătoare pentru Vatra Dornei”, a spus Ariciuc.

El a arătat că în aceste condiții laptele din zonă va merge în altă parte.

„În 2004-2006 se aducea lapte și de la Botoșani sau Maramureș. Fabrica mergea foarte bine și producea și brânzeturi”, a spus Ariciuc care a menționat că dacă se menținea aceeași activitate susținută acum la Dorna Lactate ar fi trebuit să fie angajați 150 de oameni și nu să fie dați afară 150 de oameni.

În loc de orice altă concluzie, Petru Ariciuc a spus că o găleată cu lapte costă 10 lei.


Intră acum și în grupul de