Hotii de ulei de racire din transformatoare ale retelei de electricitate din judet, trimisi in judecata


Intră acum și în grupul de

Patru persoane care au furat ulei electroizolant din transformatoarele aparţinând unei firme de transport a energiei electrice, de pe raza mai multor localităţi din județul Suceava au fost trimiși în judecată în cursul zilei de vineri de Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

stalp de inalta tensiune

Astfel, într-un comunicat de presă al prim-procurorului Lucian Stănescu al Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, unul dintre inculpați, Aileni Florin se află în prezent în arest preventiv la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, pentru săvârşirea a 11 infracţiuni de „furt calificat” de ulei electroizolant, prin escaladare, din transformatoarele de pe raza comunelor Hânțești, Adâncata, Siminicea, Zvoriștea, dar și din municipiul Suceava și din Moara.

Și numitul Bejinariu Ilie Sebastian este în arest preventiv la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava pentru săvârşirea a 12 infracţiunii de „furt calificat”, tot de la transformatoarele de pe raza comunelor Zvoriștea, Adâncata, Siminicea, Șerbănești, Suceava sau Moara.

Un altul, Andrei Ionel este în arest preventiv la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, pentru săvârşirea a 5 infracţiuni de „furt calificat” din transformatoarele electrice.

De asemenea, Macsim Cătălin se află sub control judiciar şi este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „furt calificat”, după ce a sustras și el ulei electroizolant.

În acest caz, dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Suceava. Totodată, Judecătoria se va pronunţa şi cu privire la confiscarea sumelor de 120 lei de la Bejinariu Ilie Sebastian şi 1.680 lei de la Aileni Florin, sume obţinute în urma valorificării uleiului sustras.

Uleiul electroizolant este un element component al transformatoarelor, care izolează părţile sub tensiune, între ele şi faţă de masă, respectiv are rol de lichid de răcire, disipând energia termică generată de partea activă a transformatoarelor de putere.

Mai mult decât atât, acest ulei este unul special, care nu se găseşte în comerţ, fiind strict destinat răcirii transformatoarelor electrice.

„În aceste condiţii, întrucât este parte componentă a transformatoarelor electrice care, la rândul lor, sunt componente ale reţelelor electrice, apreciem că, în cauză, sunt incidente dispoziţiile art. 229 alin. 3 lit. c Cod Penal”, se mai arată în sursa citată.

 


Intră acum și în grupul de