Satui de „taxele mincinoase”, sucevenii din orasele-sat vor sa recupereze in instanta banii platiti in plus pentru ca sunt oraseni (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Locuitorii din opt comune sucevene care în perioada 2002-2004 au fost trecute “forţat” în categoria oraşelor consideră că au plătit „taxe mincinoase” timp de zece ani. Potrivit prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, aceşti suceveni intenţionează să acţioneze în instanţă autorităţile din acea perioadă şi să li se restituie banii pe care i-au plătit în plus ca taxe şi impozite pentru că locuiesc în mediul urban deşi, în fapt, condiţia lor nu s-a schimbat, ei trăind în condiţii de mediu rural. Onofrei a precizat că cei mai activi în acest sens sunt locuitorii din oraşul Milişăuţi.

Senatorul PDL a spus că aceste opt localităţi din judeţul Suceava „sunt oraşe fără orăşeni” pentru că sunt în continuare comune şi că nu au avut decât „pe hârtie” condiţii de a fi incluse în categoria oraşelor. El a arătat că pentru a deveni oraşe, localităţile trebuiau să îndeplinească, cumulat, mai multe condiţii cum ar fi peste cinci mii de locuitori, peste 75 la sută din populaţie să fie în activităţi neagricole, dotări cu alimentări cu apă în peste 70 la sută din localitate, băi cu wc în peste 55 la sută din locuinţe, peste 50 la sută din străzi să fie modernizate, 1,8 medici la mia de locuitori şi cel puţin 50 de locuri de cazare în hoteluri.

Onofrei a spus că în Cajvana, s-a declarat că alimentări cu apă sunt în 70,5 la sută din locuinţe când, în realitate erau 5,7 la sută, iar la Dolhasca, s-a declarat o conectare la apă potabilă de 70,3 la sută când în realitate era de 2 la sută.

Onofrei a declarat că nu se poate reveni la statutul de comună a acestor oraşe, iar singura soluţie este un program de urbanizare, dar că aceste localităţi nu pot accesa fonduri europene pentru mediul urban, întrucât sunt prea mici, dar nici fonduri pentru dezvoltarea mediului rural. „Singurul program destinat acestor oraşe este PNDI, dar este un program contestat de PSD”, a spus Onofrei.

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava a subliniat că în judeţul Suceava se află în execuţie sau în proceduri de licitaţie proiecte de investiţii în aducţiuni de apă şi reţele de canalizare 65 de localităţi, ce se adresează unui număr de 375.000 de locuitori, prin şase programe, totalizând 656 de km de canalizări şi 880 de km de aducţiuni de apă, investiţii de 230 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de