Bereanu: Cooperativele sunt una din solutiile pentru sprijinul fermierilor. Exista insa o temere cu cooperativa ca nu mai au control asupra productiei lor


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu a declarat, joi seara, în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV că cooperativele sunt una din soluţiile pentru sprijinirea fermierilor.

El a spus că în condiţiile în care de la 1 aprilie se elimină cota de lapte în UE, în principiu, fermierii suceveni nu ar trebui să aibă un şoc pentru că au fost sfătuiţi de mai de mult să se preocupe de acest moment şi că au primit subvenţii pentru creşterea calităţii producţiei.

Neculai Bereanu

„Îi sfătuiesc să devină performanţi”, a spus Bereanu care a menţionat că în Austria sau Germania, fermierii îşi cumpără laptele din magazin pentru ca laptele din fermele lor să fie conform.

El consideră că o soluţie pentru fermieri sunt cooperativele, avantajul fiind pentru fermierii cu până la 10 vaci, sau cu până la 5 hectare, să se asocieze astfel încât să poată atrage bani cu cotă de finanţare mică pentru că li se acordă 20 la sută dacă au cooperativă şi încă 20 la sută dacă au producţie integrată.

„Există o temere cu cooperativa, ei fiind cetăţeni şi gospodari liberi că nu au controlul asupra producţiei lor. Nu trebuie să treci animalele sau terenul în cooperativă. Tot ceea ce se prelucrează se face în comun”, a spus senatorul.

 

 


Intră acum și în grupul de