Partidele anunta criterii severe pentru candidatii pe listele parlamentare


Intră acum și în grupul de

Selectia candidatilor si stabilirea unor conditii stricte pentru candidati a inceput o data cu alegrile locale, insa pare sa fi devenit acum, inainte de alegerile generale din noiembrie, o adevarata moda.

PD este primul care anunta ca lista de criterii pentru candidaturile la parlament se modifica in functie de recomandarile societatii civile. Presedintele PD, Traian Basescu a anuntat ca apar astfel, printre conditiile pentru candidatura, detalii legate de colaborarea cu fosta securite, averea personala sau trecerea de la un partid la altul.

Si PNL a alcatuit listele pentru parlament dupa criterii destul de severe. Eliminatorii au fost studiile superioare si contributia financiara la activitatea partidului. Tinerii intre 20 si 40 de ani au beneficiat de bonusuri in stabilirea punctajului final. Un rol important pare sa il fi avut si imaginea asipirantului la candidatura, motiv pentru care Viorel Catarama, considerat de partid drept un politician controversat, a fost scos de pe liste. Mai mult, Comisia de etica a PNL va evalua pana in septembrie moralitatea politica a candidatilor, eventuala colaborare cu securitatea, precum si pozitiile fata de actuala putere – exprimate in ultimii ani.

La PSD criteriile pentru cei care doresc sa participe la alegerile preliminare nu sunt atat de aspre. Doritorii trebuie sa nu fi fost condamnati penal si nici sanctionati de partid. Ei trebuie sa cunoasca o limba straina, sa aiba performante profesionale si sa nu detina functii in administratia locala. Daca obtin si voturi de la membrii de partid, pot participa la alegerile preliminare. Colaborarea cu fosta Securitate nu apare printre criteriile descrise pe larg de coordonatorul campaniei PSD, Dan Nica.

In cazul UDMR reapare drept criteriu in stabilirea candidatilor activitatea politica dinainte si dupa 1989, inclusiv legaturile cu fosta securitate. Un candidat UDMR mai trebuie sa aiba domiciuliul stabil in circumscriptia pentru care candideaza si sa vorbeasca foarte bine limba romana.

In cadrul PRM functioneaza o comisie condusa de Corneliu Vadim Tudor, care primeste propuneri de la filiale, precum si de la grupurile parlamentare ale partidului. Candidatul trebuie sa aiba studii universitare, sa fi dus munca de partid eficienta, sa se poata orienta rapid in politica si, eventual, sa cunoasca limbi straine. Decizia privind prezenta pe liste va fi luata de comisia condusa de liderul partidului si s-ar putea sa fie supusa validarii in Consiliul National din septembrie.

La PUR filialele care au obtinut peste 10% la alegerile locale au dreptul sa isi desemneze singure candidatii la parlamentare. Liderii partidului afirma ca finalizarea listelor nu este o prioritate.


Intră acum și în grupul de