Cea de-a VI-a editie a Festivalului national „Video Art 2014” pentru liceeni si-a desemnat castigatorii!


Intră acum și în grupul de

filmSala Auditorium „Iosef Schmidt” din incinta Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a găzduit duminică, 1 iunie 2014, Gala decernării premiilor Video Art 2014, manifestare devenită deja tradiție pentru ultimul weekend al lunii mai, care, de această dată, a cuprins și prima zi din cireșar. Evenimentul reprezintă ultima etapă a Festivalului național Video Art pentru liceeni, un reper al activităților educative de tip nonformal.

Ca de obicei, organizator a fost Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, în speță Clubul Video Art al colegiului, membrii acestuia, în calitate de voluntari, străduindu-se ca manifestarea să se deruleze în cele mai bune condiții.

Reprezentând corolarul întregii activități a clubului, de pe parcursul unui an școlar, Festivalul național Video Art pentru liceeni a derulat cea de-a șasea ediție, înscrisă, de altfel, în Calendarul activităților educative naționale derulate de Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu unitățile școlare din teritoriu. Având girul Inspectoratului Școlar al județului Suceava, ca partener, festivalul a consemnat astfel, o nouă pagină în peisajul competițional al liceenilor din întreaga țară.

Demarată încă de vineri, 30 mai, la prânz, manifestarea concurs adresată tinerilor liceeni pasionați de film, a cunoscut și în acest an o afluență pe măsură. S-au înscris în competiție peste 40 de filme din aproape întreaga țară, au fost validate 32, iar pentru etapa națională (conform regulamentului), s-au calificat 14 echipe, în cadrul celor două secțiuni: Film de scurtmetraj și Spot publicitar cu impact social.

Pentru finala de la Suceava s-au calificat echipe de liceeni din Oradea, Vaslui, Rădăuți, Fălticeni, Câmpina, Slatina și Suceava. Bineînțeles s-au înscris echipe și din alte orașe, precum – București, Brăila, Târgoviște etc., însă nu au întrunit un punctaj suficient pentru a fi nominalizate în finala competiției. Au fost și echipe din țară care, deși calificate, au renunțat la proba de film, în felul acesta fiind descalificate.

Pentru etapa națională de concurs, juriul a decis ca tema filmului din acest an să se intituleze: „Ciocănești și Stupca – spații identitare bucovinene”. În acest sens concurenții au trebuit să realizeze în cadrul unei excursii tematice, pe parcursul unui maraton de o zi, între orele 07.00 – 23.00, un scurtmetraj care să concentreze în imagine, sunet și text dedicat, ceea ce li s-a părut mai interesant referitor la ocupațiile, stilul de viață sau peisajul din cele două locații. Au stat în „colimatorul” camerelor de filmat ale concurenților, ouăle încondeiate sau aspecte etnografice ale vieții celor din partea locului, vizibile în spațiile muzeale, casele cu arhitectura inconfundabilă, o păstrăvărie, o stână, toate la Ciocănești sau spațiul muzeal de la Stupca (cel din urmă „pigmentat” cu o superbă demonstrație de folclor autentic muzical, susținută de reprezentanți ai Centrului Cultural Bucovina). Toate au constituit prilej de încântare pentru concurenți, care și-au propus să revină în zonă și în alte împrejurări.

Deși vremea nu a fost cel mai bun aliat pentru concurenți, atmosfera a fost extrem de caldă. Uzi până la piele, dar cu dorința de a imortaliza cât mai mult, cineaștii liceeni au dorit să nu piardă nimic din splendoarea spațiului bucovinean. La sfârșitul zilei, după predarea filmului de concurs către juriul național, cu toții au așteptat cu sufletele la gură rezultatele care aveau să stabilească ierarhia acestei ediții.

Juriul din acest an a avut aceeași componență stabilă, începând cu ediția a II-a: președinte prof. Bogdan Ulmu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, conf. dr. Radu Olăreanu de la Universitatea de Arte din Tg-Mureș, actorul Adrian Păduraru de la București, regizorul artistic Violeta Gorgos de la TVR Iași și Constatin Severin, scriitor, artist plastic și vizual din Suceava.

Juriul local preliminar din acest an a avut următoarea componență: Robert Holman, reporter, Plus TV Suceava, Dinu Zară, reporter Intermedia TV, Elena Iacob, ofițer psiholog în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava și Simona Sidoriuc, ofițer psiholog în cadrul Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, din cadrul Agenției Naționale Antidrog.

Pe baza notelor obținute pentru filmul nominalizat și a celor de la proba de film de la Suceava, în conformitate cu Regulamentul Festivalului concurs Video Art pentru liceeni, rezultatele pentru acest an au fost următoarele:

Secțiunea film de scurtmetraj

Premiul I: Eduard Mazilu și Claudiu Băncilă „Un vis pe două roți” (C.N.„Petru Rareș” Suceava)

Premiul II: Mihai Ionescu Balea și Valentin Dan Dobre „Adulții și realitatea” (C.N. „Nicolae Grigorescu” Câmpina)

Premiul III: Elena Rîșca și Florin-Petrișor Posastiuc „Adulții și realitatea” (C.N. „Petru Rareș” Suceava)

Mențiune: Mateiana Anechiforesei și Iustin Stelian Buculei „Costumul popular, tradiție și continuitate” (C.N.„ Nicu Gane” Fălticeni)

Mențiune: Emanuel Matei Roman și Iustin Iațentiuc „Între iubire și viciu” (C.N.„Petru Rareș” Suceava)

Secțiunea Spot publicitar cu impact social

Premiul I: Bianca Petronela Băițan și Diana Bardan „Creează-ți propria fericire”, (C.N.„Petru Rareș” Suceava)

Premiul II: Teofil Codrin Bradea Brânzaș și Mihai Savu „Viciul”, (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Vaslui)

Premiul III: Oana Prunianu și Robert Maftei, „Drogurile te distrug”(Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Vaslui)

Mențiune: Alina Mihaela Roșca și Cîrdei Bianca, „Morning Bell”, (C.N.„Petru Rareș” Suceava)

Mențiune: Șerban Damian și Maria Rusu, „Vulnerabil”, (C.N. „Nicu Gane”, Fălticeni)

Premiile au fost oferite cu generozitate de către Centrul Cultural Bucovina, căruia îi mulțumim în mod deosebit pentru implicarea majoră în derularea evenimentului, din toate punctele de vedere.

Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut concretiza, dacă la reușită nu și-ar fi adus contribuția o serie de instituții partenere. Consiliul Județean Suceava și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava au finanțat parțial proiectul, alături de aceste instituții implicându-se în diverse momente și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Centrul zonal de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Mulțumim tuturor sponsorilor care ne-au ajutat în diverse moduri, financiar sau logistic, în mod special statornicului nostru sponsor principal S.C. LustExpert SRL.” care a contribuit în acest an aproape în mod egal, cu suma finanțată de către Consiliul Județean.

Prof. Viorel Ieremie, coordonatorul festivalului, de la C.N. „Petru Rareș” Suceava


Intră acum și în grupul de