Vezi cu ce vesti a venit primarul Sucevei de la Bruxelles, unde a participat la Forumul European al Vehiculelor Eletrice


Intră acum și în grupul de

40 de autobuze electrice sau hibride vor fi achiziţionate anul viitor de către Primăria Suceava în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Anunţul a fost făcut, miercuri, de primarul Ion Lungu, care a participat, săptămâna trecută, la Bruxelles, la Forumul European al Vehiculelor Electrice organizat de Comisia Europeană, unde s-a discutat despre finanţarea programelor pentru vehicule electrice, în special autobuze electrice, în perioada 2014-2020.

Edilul-şef sucevean a arătat, într-o conferinţă de presă, că la această acţiune au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în proiecte finanţate cu fonduri europene care au ca tematică electromobilitatea, între care şi proiectul EVUE, reţeaua pilot de electromobilitate a oraşelor europene promovat de Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid, Zograoufu şi Suceava, care au iniţiat un proiect comun de introducere a transportului public ecologic cu autobuze electrice, dar şi producători sau dealeri de autovehicule electrice.

Interior autobuz electric-2

Lungu a menţionat că a discutat cu Magda Kopczynska, directorul Directoratului General MOVE ce gestionează proiectele ce privesc traficul şi transportul în comun despre oportunităţile de finanţare a unui asemenea program şi a menţionat că municipiul Suceava a depus o fişă de proiect în vederea finanţării, în cadrul programării 2014-2020, cu fonduri europene a achiziţionării de 40 de autobuze electrice.

El a arătat că în urma discuţiilor s-a concluzionat că aprobările de finanţare vor putea fi primite după învestirea noii Comisii Europene, proiectul ar putea fi depus până la sfârşitul acestui an, urmând ca în 2015 să fie asigurată finanţarea.

Primarul Sucevei a spus că este o onoare atât pentru Suceava cât şi pentru România să fie partener într-un proiect pilot de o asemenea anvergură, alături de municipalităţi importante ale Europei.

Totodată, el a mai declarat că a discutat şi cu firme care produc autobuze electrice şi a constatat că tipul de autobuz fezabil pentru Suceava este produs de firma poloneză Solaris care produce atât autobuze electrice cât şi hibride.

El a subliniat că, deşi un autobuz electric este cu 100.000-150.000 de euro mai scump decât unul clasic, şi se apropie de 300.000 de euro, investiţia se amortizează în doi-trei ani.

Ion Lungu a mai declarat că municipiul Suceava urmează să semneze în luna iulie contractul de finanţare cu Guvernul Elveţiei de aproximativ două milioane de franci elveţieni pentru un proiect prin care vor fi achiziţionate 15 autoutilitare necesare unor activităţi ale municipalităţii, două autoutilitare pentru salubritate, zece biciclete electrice. Prin acelaşi proiect vor fi amenajate 28 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, dar se alocă şi 200.000 de euro pentru întocmirea documentaţiei necesare în vederea obţinerii finanţării nerambursabile de la UE pentru achiziţia a celor 40 de autobuze electrice.

Municipiul Suceava a semnat, în iunie 2011, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atât pentru transportul public, cât şi în transportul autovehiculelor private care să fie finanţat în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia.

Proiectul-pilot prevede, în special, introducerea transportului electric în cele zece oraşe în scopul scăderii poluării urbane.


Intră acum și în grupul de