UPDATE VIDEO Zeci de mii de metri cubi de lemn doborati de furtuna de luni seara la ULMA


Intră acum și în grupul de

UPDATE:

ISU Suceava precizează că luni, în jurul orelor 22, un front atmosferic din partea de Nord a Carpaţilor Orientali, care s-a manifestat în principal sub forma vântului puternic, cu viteze şi direcţii interschimbabile, a provocat rupturi şi doborâturi de pădure pe raza administrativă a comunei Ulma.

Din primele estimări, suprafaţa afectată a fost de peste 55 de hectare şi aproximativ 25.000 metri cubi masă lemnoasă.

Consecinţa imediată a fenomenului, pe lângă ruperea şi doborârea arborilor, a fost blocarea drumului comunal Ulma-Lupcina, ceea ce a determinat ca în cursul nopţii circulaţia să fie deviată pe drumul forestier Tinosu.

La primele ore ale dimineţii, prefectul Florin Sinescu şi generalul de brigadă dr. Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, s-au deplasat la faţa locului unde, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi responsabili din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, au luat măsuri pentru degajarea imediată a drumului comunal dintre cele două localităţi şi redarea acestuia circulaţiei.

Îmbucurător este faptul că nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar fenomenele meteo periculoase manifestate în zonă nu au provocat pagube conexe pe linia reţelelor de utilităţi şi nici nu au afectat gospodării.

În calitate de administrator al fondului forestier din zona afectată, Direcţia Silvică Suceava a demarat o evaluare exactă a pierderilor înregistrate.

Pentru perioada imediat următoare, în intervalul 22 iulie, ora 18 – 23 iulie, ora 22, a fost emisă o atenţionare meteorologică pentru judeţul nostru, cu averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă ce pot depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat.

Dat fiind că aceste fenomene care se manifestă cu o violenţă deosebită se pot repeta, se impune cu atât mai mult să se respecte legislaţia în vigoare de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire la instituirea serviciilor de permanenţă la Primării cu personal care să cunoască procedurile de lucru în asemenea situaţii.

Peste 15.000 de metri cubi de lemn au fost doborâte de vânt, luni seară, în localitatea suceveană Ulma după ce o furtună a făcut ravagii.

 

Furtuna a dat semne încă e la ora 19 iar maximul vijeliei s-a înregistrat în jurul orelor 22, fiind afectate peste 35 de hectare de pădure de rășinoase, ar drumul dintre localitățile Ulma și Lupcina a fost blocat.

Ulma doboraturi arbori cazuti

 

Prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu, s-a deplasat in zona afectată și a declarat la întoarcerea în Suceava că în urma unei furtuni care s-a produs în noaptea de luni spre marți, din cauza vântului puternic, au fost doborâți arbori de rășinoase pe o suprafață de aproximativ 35 de hectare, la o primă estimare fiind vorba de circa 15.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

 

El a precizat că rețeaua electrică nu a fost afectată, dar că s-a blocat circulația rutieră pe drumul care face legătura între Ulma și Lupcina.

 

”Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de aproximativ cinci kilometri”, a explicat prefectul judetului Suceava care a menționat că marți, spre orele prânzului s-a reusit repunerea in circulatie a drumului afectat.

” frameborder=”0″ allowfullscreen>

Florin Sinescu a mai declarat că a solicitat silvicultorilor care acționează în zonă să taie și copacii care au rămas în picioare la marginea drumului pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă și să fie înregistrate evenimente nedorite.

Ulma doboraturi de vant, arbori

Prefectul a mai menționat că pe perioada furtunii cantitatea de apă căzută nu a fost foarte mare, de doar10-15 litri pe metrul pătrat, dar că vântul a fost extrem de puternic și a dus la doborârea arborilor, favorizant pentru fenomen fiind și cantitatea mare de apă cazută în ultimele săptămâni.

 


Intră acum și în grupul de