Intră acum și în grupul de
Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, Monseniorul Petru Gherghel a spus ca localitatea Cacica are un nume legendar aratind ca aici s-au impus cultul Maicii Domnului si venerarea Icoanei Miraculoase „care a invins toate vitregiile vremurilor” si a ramas punct de atractie si pretuire pentru toti locuitorii crestini din toate timpurile, mai ales pentru cei sositi din Polonia din Wieliczka cu zestrea lor culturala si sprirituala.
“Noi trebuie sa fim convinsi ca avem un dar purtat de credinciosii polonezi, aici in mijlocul nostru, Darul Maicii Domnului-copie a icoanei de la Czestochowa, care are un rol foarte importatant, de a-i face pe oameni constienti ca sint iubiti si insotiti de Dumnezeu si ca sint frati. Maica Domnului, cum nici Isus nu este numai pentru citiva, este pentru toti si cind isi intinde mantia ei ocrotitoare ii ia pe toti sub aceasta mantie. De aceea spun ca trebuie sa le multumim polonezilor pentru ca aducind-o pe Maica Domnului, cu aceasta religiozitate care vine din partea Poloniei, cu acest cult pentru Maica Domnului aduce poporului nostru, atit catolic cit si ortodox un model”, a spus Monseniorul Gherghel.
Episcopul Diecezei Romano Catolice de Iasi a subliniat ca la Cacica “toti au dreptul sa se exprime in propria limba” , dovada fiind traditia oficierii slujbelor in mai multe limbi.
“Noi stim ca Dumnezeu, Maica Domnului ii primeste pe toti si ii intelege pe toti.Aceasta fiind o frumoasa exprimare a unitatii noastre cu specificul pe care il avem fiecare”, a mai spus Monseniorul Petru Gherghel.
Participantii la manifestarile culturale si religioase din Cacica, prilejuite de implinirea centenarului de la sfintirea bisercii romano catolice din localitate, au aratat ca existenta Bisericii Romano Catolice care din Cacica este strins legata de formarea si dezvoltarea localitatii in care, la sfirsitul secolului al XVIII lea, a inceput exploatarea zacamintelor de sare, de catre primii colonisti, mineri polonezi din zona Stanislawow.
Lucrarile de constructie a Bisericii Catolice din Cacica au fost incepute in anul 1903 , iar in data de 16 octombrie 1904, Arhiepiscopul Jozef Bilkzewski a oficiat slujba de sfintire a acestui lacas.
Biserica Catolica de la Cacica, in stil neogotic, are o lungime de 36 de metri , inaltimea turlei de 50 de metri si latimea de aproximativ 18 metri, iar in altarul central este amplasata Icoana Maicii Domnului cu pruncul in brate, copie a icoanei Maicii Domnului din Czestochowa.
Prezent la manifestari, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Jacek Paliszewski a declarat ca Centenarul Bisericii din Cacica este un eveniment deosebit pentru locuitorii din aceasta zona deoarece, de-a lungul anilor, acesta a fost locul lor de rugaciune , unde au putut sa se intilneasca si sa vorbeasca in polona.
Intră acum și în grupul de