Radautean decorat post mortem pentru ca a salvat viata unor familii de evrei


Intră acum și în grupul de

Vice-ambasadorul statului Israel la Bucuresti, Sandra Simovici a explicat ca aceste distinctii au fost acordate dupa ce o comisie a verificat fiecare document relevant , marturii ale evreilor salvati si ale martorilor .Simovici a spus in cadrul ceremoniei ca Simion Hij a locuit in perioada 1941-1944 la Cernauti si si-a desfasurat activitatea profesionala ca jurist consult intr-un serviciu de stat in localitatea Storojinet, iar inainte de aceasta perioada , timp de 20 de ani, a locuit in Vascauti unde a avut relatii cu un mare numar de evrei. Potrivit marturiilor supravietuitorilor, Simion Hij a intervenit frecvent pe linga Primaria din Vascauti si autoritatile din districtul Storojinet atunci cind a fost ridicat un ghetou pentru evreii evacuati din Vascauti insistind pentru aplicarea unui tratament umanitar acestora.

“Pe o parte din acesti evrei i-a ajutat sa scape din ghetou si sa plece la Cernauti”, a spus vice-ambasadorul statului Israel.

Simion Hij a reusit si in perioada cit a locuit in Cernauti sa salveze de la deportarea in Transnistria citeva familii de evrei, iar cind una din aceste familii, Reisler, a fost gazduita in casa sa , o patrula militara i-a controlat resedinta insa , “ca printr-o minune” , nu i-a descoperit pe cei ascunsi , acestia reusind sa scape.

“Domnul Hij a fost un mare prieten al evreilor, a stiut sa dovedeasca si faptic acest lucru, activitatea domniei sale fiind o dovada vie”, a spus vice-ambasadorul statului Israel subliniind ca numele lui Simion Hij se afla inscris pe placa comemorativa din Gradina “Dreptilor intre popoare” de la Yad Vashem din Ierusalim.

Din statisticilile Institutului Yad Vashem din Israel , in Romania au fost acordate peste 50 asemenea medalii si diplome de “Drepti intre popoare” , iar in lume 19 707 femei si barbati au fost recunoscuti ca “Drepti intre popoare” pentru faptele lor care au condus la salvarea vietii unor evrei.

Fiica lui Simion Hij, Viorica Ilas a multumit pentru distinctiile acordate tatalui sau aratind ca este “un semn al recunostintei din partea poporului din Israel”.

Prezent la acest eveniment, prefectul de Suceava, Ioan Cusnir a amintit ca intreaga tara a comemorat victimele Holocaustului aratind ca acordarea acestor distinctii celor care au facut fapte nobile este un mesaj important.

“Marcind acest lucru, intelegem mai bine istoria”, a spus Cusnir care si-a exprimat increderea ca fapte de genul Holocaustului nu trebuie „sa se mai repete nici macar in gind”.

Secretarul general al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, avocatul Iulian Sorin a subliniat ca evenimentul de la Radauti are o incarcatura emotionala deosebita , statul Israel inminind o diploma si o medalie pentru fapte de “profund umanism” savirsite de dr.Simion Hij.

“Acest moment este un prilej de a reflecta la trecutul si la prezentul nostru pentru ca astfel sa putem descifra mai bine perspectivele viitorului nostru”, a spus secretarul FCER.

El a aratat ca de aproape sase veacuri evreii au trait in buna armonie cu romanii si au contribuit la dezvoltare economiei, culturii, stiintei si artelor.

Totodata, Iulian Sorin a subliniat ca in razboaiele din 1877, 1914-1918, peste 20 000 de soldati, ofiteri si subofiteri evrei si-au dat viata pe „cimpul de onoare”.

“Asta inseamna ca nu numai in viata, dar si in moarte au avut acest merit de a se infrati cu singele poporului roman in marile biruinte”, a spus secretarul general al FCER.

El a amintit si de evenimentele triste petrecute in Romania din perioada celui de-al doilea razboi mondial cind evreii au fost “scosi in afara societatii” fiindu-le preluate pravaliile, intreprinderile, casele si supusi unui regim strict de circulatie.Avocatul Iulian Sorin a vorbit si despre deportarea evreilor in Trasnistria si chinurile suferite de acestia, multi dintre ei “pierind de frig, foame”, altii fiind impuscati.

Presedintele Asociatiei Victimelor Holocaustului , Otto Adler a subliniat ca nu trebuie uitati nici cei care desi i-au ajutat pe evrei cu pretul vietii lor ramin anonimi, faptele lor fiind o pilda pentru toti.

El a aratat ca viata trebuie traita astfel incit constiinta umana sa deschida cel mai larg drum sufletului nemuritor.

La festivitate au mai participat directorul Directiei pentru Cultura si Culte , Emil Ursu, primarul municipiului Radauti, reprezentanti ai celorlate culte religioase din Radauti, profesori, elevi, membri ai Comunitatii Evreiesti din Radauti.


Intră acum și în grupul de