Intră acum și în grupul de
Dupa ce au reusit un scor cu mult sub ce si-au propus la alegerile locale si au devenit numarul doi in Alianta PNL-PD, democratii suceveni au avut parte in campania pentru alegerile locale de un scandal unic in Romania. Candidatul pentru functia de primar al Sucevei, al PD, Ilie Nita a fost schimbat, fara voia sa, cu un alt membru al partidului din simplul motiv ca a modificat, in calitate de presedinte, listele electorale. Scandalul ce a urmat a facut din PD un partid cu rezultate sub asteptari si cu o imagine sifonata aproape total.
A urmat luni seara episodul, de-a dreptul penibil pe alocuri, intitulat Brindusel Nichitean. Acesta a fost supus discutiei Biroului Judetean Permanent al partidului pentru a fi exclus din PD deoarece asa a venit ordin direct de la seful PD, Traian Basescu. Nichitean a aparut la sedinta vizibil marcat de evolutia evenimentelor de duminica, atunci cand a fost descoperit ca a votat, ilegal in cel putin cinci sectii de votare si a dorit sa lase tuturor impresia ca este ravasit si ca are mari probleme de perceptie a lucrurilor. Asta a dorit, din simplul motiv ca domnia sa se face vinovat de infractiunea prevazuta la art.103 din Legea alegerilor generale, care stipuleaza clar ca cel care voteaza de doua sau mai multe ori este pasibil de pedeapsa cu inchisoarea, si numai cu inchisoarea, de la 6 luni la cinci ani. Iar tentativa se pedepseste.
Conform legii este exonerat de la raspunderea penala, cel vinovat, daca se dovedeste ca pe perioada savarsirii faptei nu era in deplinatatea facultatilor mintale (nu avea discernamant). Si ca lucrurile sa fie completate de ceva palpabil, Nichitean, constient de ce-l asteapta, a refuzat orice fel de dialog cu presa sau alte persoane din partid de duminica seara, si s-a dus duminica dupa amiaza sa se interneze la Spital, consultand un doctor neurolog. Pretextand ca este total confuz…Din intamplare, se pare ca acest specialist a fost chiar colegul sau de partid, Ioan Mihetiu, care la sedinta a si confirmat, insa neoficial, starea speciala in care s-a prezentat la Nichitean la consultatie.
Cazul Nichitean este unicat deocamdata in Romania. Cu siguranta s-au mai epuizat astfel de scene in tara si la alegerile trecute insa ele au ramas nedescoperite sau, au fost acoperite foarte bine, dupa. Nichitean va ramane in istorie ca primul candidat la Senatul Romaniei, cu sanse reale de a fi ales, care din dorinta de a se vedea in Parlament se apuca de votat luand sectiile la rand. E grav pentru ca Nichitean se presupune ca trebuia sa cunoasca Legea si sa semnaleze neregulile de la sectiile de votare, nu sa le savarseasca chiar el. Ce a facut domnia sa e grav pentru ca semnalul dat intregii societati este ca nu mai poate avea incredere nici macar in reprezentantii de frunte ai partidelor politice. E grav pentru ca umbreste toata munca intregii echipe a Aliantei PNL-PD si care nu a fost usoara, o munca ce va fi pusa la zid pentru a se trage in ea din toate partile. E grav ca Traian Basescu stia, si a declarat la televiziune, ca Nichitean este exclus din partid cand de fapt „baietii” de la Suceava se chinuiau sa-l protejeze care cum puteau, ascunzandu-se sub incidenta statului, Statut, care daca veni vorba, nu a contat deloc in cazul ui Nita sau in multe alte cazuri petrecute in acest an in PD Suceava. Mai este grav ca membrii BPJ Suceava nu-si dau seama ce se intampla si din dorinta de a se solidariza cu Nichitean risca sa-i faca mai mult rau.
Ma intreb daca nu cumva aceasta tevatura si acest scenariu cu spitalizarea, care are mari sanse sa fie dat in vileag de o contra-expertiza legala nu cumva poate aduce in discutie si o latura mai putin cunoscuta a Codului Penal, cea in care se face vorbire de „tainuire” si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni” sau chiar de complicitate la infractiune. A fost Nichitean de „capul sau” prin teren si pe la sectiile de votare? Nu stia nimeni din partid de ce face acest om? Este oare posibil sa fi existat mai multe grupuri de astfel de persoane din PD sau PNL care sa fi votat in mai multe sectii pe listele suplimentare? Pot fi acuzati membrii BPJ de tainuire sau complicitate in acest caz? Mai poate fi vorba despre solidaritate acum sau e necesara doar aplicarea legii?
Sunt intrebari la care politistii si procurorii vor trebui sa gaseasca niste raspunsuri. Si foarte repede.
Faptul ca Nichitean a putut veni la sedinta BPJ, din spital, si a inteles ca trebuie sa demisioneze din functiile sale dar nu a facut ce era cel mai simplu si mai onorabil pentru el, sa demisioneze din PD (si-si pierdea automat si functiile detinute) induce un alt mare semn de intrebare.
Nichitean si-a facut aparitia in politica suceveana in a doua jumatate a anului 1999, cand a inceput sa se remarce in cadrul ApR Suceava ca o figura distincta si agreabila in acelasi timp. Un om cu un suflet mare, fara ranchiuna pentru colegi dar cu ambitii pe masura bunatatii sale. Incet dar sigur, si-a creat in jurul sau o structura care l-a propulsat in cele din urma, si datorita unor conjuncturi favorabile, pe listele ApR pentru Parlament. Cum insa acest partid a esuat lamentabil in toamna lui 2000, visul ui Nichitean s-a naruit. Nu insa si sperantele. Cu cei care au ramas alaturi de el, din defunctul ApR, a trecut la PD, desi ApR fuzionase initial cu PNL. Miscarea sa a fost inspirata, in sensul sa a gasit in 2001 un PD in plina reorganizare, fara oameni si cu organizatii putine in teritoriu. Un aluat numai bun de plamadit dupa bunul sau plac. Incet dar sigur, cu o tenacitate demna de invidiat, de pe urma careia i s-a tras si porecla de „TRACTORASUL”, Nichitean a reusit sa puna pe picioare PD Suceava si sa faca din acest partid o forta politica. Fara pretentii de mare sef, dar cu dorinta declarata sa fie respectat el a ajuns sa coordoneze cel mai important compartiment al PD la nivel judetean, cel de organizare. Iar de aici si pana la tragerea sforilor pentru listele de la alegerile locale pasul a fost foarte mic. Succesul, in masura in care se poate vorbi de asa ceva la alegerile locale, a PD se datoreaza in proportie de peste 50 % ui Nichitean iar o buna poarte din esec tot domniei sale.
Nichitean a avut si cateva „altercatii” si cu liderul judetean al PSD, Gavril Mirza, dar si cu alti lideri si primari ai PSD, intr-o perioada in care sa spui ca esti de la PD era considerat un gest de mare curaj. Motiv pentru care si-a capatat si o faima de combatant tenace pe scena politica.
Ca o ironie a sortii, Brindusel Nichitean a candidat in 2000 tot pentru un post la Senat si tot de pe locul II. La acea vreme il seconda in ApR, pe lista, pe Mihai Aurel Steiciuc, fostul presedinte al ApR, care era decis sa renunte la functie in cazul in care ajunge in Parlament, din ratiuni de afaceri. Din postura acesta, Nichitean a dus o campanie furibunda in judet si s-a implicat activ pana in ultima clipa a votului. Esecul a fost evident dar nu l-a oprit nici un moment sa mearga mai departe.
Pe listele Aliantei D.A. (PNL-PD) Nichitean a candidat tot pe locul al doilea, numai ca de data asta cu sanse reale de a ajunge senator. Probabil ca din aceasta cauza a trecut la votarea in mai multe sectii de votare, pentru a-si spori sansele. Acum insa liderul judetean al PD, Eugen Uricec a anuntat ca „nu mai poate sa intre in calculele Aliantei pentru postura de senator”, urmand ca partidul sa decida in cadrul unei sedinte viitoare a Comitetului Teritorial de Coordonare daca il exclud sau nu din partid.
Un sfarsit politic lamentabil, pentru un om care chiar a muncit pentru PD dar care s-a ambitionat poate, la mai mult decat ii permitea conditia umana.
Intră acum și în grupul de