Ansamblul “Stejarelul” din Cajvana a reprezentat judetul Suceava la “Festivalul de Datini, Colinde si Obiceiuri de Iarna” din Timis


Intră acum și în grupul de

Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana a reprezentat cu succes județul Suceava la “Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă” organizat în comunele Giarmata și Dumbrăvița din județul Timiș, în perioada 13-14 decembrie 2014.

Festivalul, ajuns la a IV a ediție, a fost organizat de Asociația Pro Datina, Primăria și Consiliul Local al Comunei Giarmata, Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cajvana, județul Suceava, având ca obiective educarea tinerilor în spiritul tradiției și culturii române autentice și menținerea vie a tradițiilor și obiceiurilor populare strămoșești specifice sfârșitului de an.

ansamblul stejarelul cajvana (1)

Situate în Câmpia timișană, la 5-10 km nord-est de Municipiul Timișoara, comunele Giarmata și Dumbrăvițadin  județul Timiș, au început să fie populate, începând cu anul 1945, de basarabeni și bucovineni.

Faptul că astăzi, populația celor două comune este multiculturală și cuprinde toate zonele etnofolclorice ale României, i-a determinat pe edilii celor două comune, împreună cu membrii Asociației Culturale „Pro Datina” să organizeze această manifestare culturală, de interes național și internațional, singura de asemenea amploare din zona de vest a României.

Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana, însoțit de domnul instructor, profesor Ciotu Iulian, totodată și directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, precum și de orchestră, a participat cu succes la manifestările desfășurate în  cadrul acestui festival. Astfel, membrii ansamblului au evoluat prezentând obiceiurile de iarnă specific vetrei folclorice, dar și Bucovinei : Dansul căiuților, Capra și negoțul caprei, Dansul mascaților și Jocul irozilor. Spectacolele în cadrul cărora au evoluat au fost organizate la Giarmata, pe scena Casei de Cultură, Dumbrăvița, la Căminul Cultural Moșnița și în Timișoara, la sediul Asociației „Ștefan cel Mare și Sfânt”, asociația Moldovenilor din Banat.

ansamblul stejarelul cajvana

Invitații,  ansambluri și grupuri folclorice din Ardeal, Maramureș, Bucovina și Banat au prezentat pe scena festivalului tablouri folclorice cu tema obiceiurilor de iarnă, iar grupurile vocale au adus în fața privitorilor,  momente de cântec, joc și voie bună.

 

 

Prof. Seserman Lidia-Loredana

Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana

 


Intră acum și în grupul de