Sistemul de identificare automata a amprentelor va fi functional in Romania


Intră acum și în grupul de

Sistemul permite compararea amprentelor solicitantilor de azil si ale unor anumite grupuri de imigranti ilegali, in vederea stabilirii statului responsabil de procesarea cererii de azil. EURODAC este un instrument important pe calea dezvoltarii unui Sistem European Comun in domeniul Azilului, a celei de a doua generatii a Sistemului de Informatii Schengen, precum si a Sistemului de Identificare a Vizelor.

Scopul crearii sistemului EURODAC este de a se facilita punerea in aplicare a Conventiei de la Dublin. Cu ajutorul acestui sistem, se poate identifica mai usor statul care raspunde, potrivit Conventiei de la Dublin, de verificarea unei cereri de azil depusa intr-un stat membru. De asemenea, se doreste si eliminarea desfasurarii simultane sau consecutive a procedurilor de azil in mai multe state membre. Compararea amprentelor centralizate la nivel european prin sistemul EURODAC ofera posibilitatea de a se stabili daca un solicitant de azil, respectiv un cetatean strain care a intrat sau se afla ilegal in Romania, a depus deja o cerere de azil in alt stat membru, respectiv care este statul membru prin care acesta a intrat ilegal pe teritoriul Uniunii. Se reduce astfel numarul de investigatii pentru fundamentarea cererilor de preluare, precum si numarul de cereri inutile de azil.

EURODAC consta intr-o Unitate Centrala la Comisia Europeana, echipata cu o baza de date complet automatizata, pentru compararea amprentelor si transmiterea electronica a informatiilor intre statele participante. EURODAC evita cererile multiple de azil. Fiecare stat membru ridica amprentele solicitantilor de azil cu varsta de peste 14 ani si le compara cu cele deja incluse in baza de date centrala. De asemenea, sistemul mai implementeaza si persoanele care au fost retinute trecand ilegal o frontiera externa si care n-au putut fi returnate in baza acordurilor de readmisie. Daca reiese ca aceleasi amprente au mai fost inregistrate intr-o alta tara participanta in sistem, aceste categorii de persoane sunt trimise in tara in care au fost amprentate pentru prima oara.

Romania, ca stat membru al Uniunii Europene si aflat la granita externa a acesteia, ar urma sa reprimeasca in baza Regulamentului ,,Dublin II”, ce priveste determinarea statului responsabil cu examinarea unei cereri de azil depuse intr-unul dintre Statele Membre, toate aceste categorii de persoane enumerate mai sus, ce vor intra in spatiul viitoarei Uniuni Europene prin Romania, parasind teritoriul tarii noastre catre vestul continentului.

Sistemul EURODAC va reprezenta pentru Romania primul mare sistem informatic implementat dupa data aderarii.

Romania are un sistem operational AFIS (Sistemul Automatizat de Comparare a Amprentelor) incepand din 1996, sistem ce este administrat de Inspectoratul General al Politiei Romane. In prezent, exista sapte statii functionale la nivelul politiei (Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Craiova, Brasov) si inca trei la nivelul Oficiului National pentru Refugiati si al structurilor teritoriale (Bucuresti, Galati si Timisoara), ce transmit date in format electronic, amprentele fiind ridicate cu live-scanere sau introduse in sistem, de pe fise speciale, prin scanare. Autoritatile romane au planificat ca pentru implementarea sistemului EURODAC la nivelul intregii tari, sa fie operationale circa 30 de statii de amprentare care sa acopere toate punctele strategice din teritoriu.

In prezent, amprentarea solicitantilor de azil si a celorlalte categorii de persoane ce vor face obiectul introducerii in sistemul EURODAC, se desfasoara in Romania dupa proceduri similare EURODAC (amprentarea tuturor celor 10 degete), prin live-scanere sau pe formulare speciale. Amprentele pentru solicitantii de azil sunt stocate separat fata de persoanele ce au savarsit infractiuni pe teritoriul Romaniei in baza de date AFIS de la Institutul de Criminalistica.

Prin fisa PHARE 2004, Oficiului National pentru Refugiati i s-a aprobat de catre Comisia Europeana un program PHARE cu un buget de 2,67 mil. EURO (1,67 mil. EURO din fonduri PHARE si 1 mil. EURO din cofinantare) pentru implementarea sistemului EURODAC in Romania. Din aceste fonduri urmeaza sa fie achizitionate echipamentele periferice pentru dotarea Oficiului National pentru Refugiati, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Autoritatii pentru Straini si completarea infrastructurii de comunicatii, astfel incat, la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania sa fie pregatita pentru implementarea Sistemului EURODAC inca din prima zi.


Intră acum și în grupul de