Investitorii straini propun solutii de crestere a investitiilor


Intră acum și în grupul de

Propunerile Consiliului merg in mai multe directii, fiind atat de ordin economic cat si de ordin politic sau juridic.

Statul de drept este una din preocuparile majore ale investitorilor straini din Romania. Oamenii de afaceri reuniti in Consiliu, au cerut Parlamentului sa isi reia rolul de principala institutie reponsabila cu elaborarea legilor si, pe cale de consecinta, renuntarea la practica emiterii Ordonantelor de urgenta.

Stabilitatea legislativa, reforma justitiei sI egalitatea in fata legii sunt alte aspecte asupra carora investitorii insista, iar presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood, a spus ca se doreste sa nu mai existe interferente de ordin politic in deciziile luate de judecatori.

„Am vrea sa nu mai existe interferente de ordin politic in deciziile luate de judecatori. Legile care reglementeaza falimentul ar trebui sa fie echilibrate intre creditori sI debitori. Conditiile in care ne desfasuram activitatea ar trebui sa fie egale pentru toti, ceea ce inseamna ca toata lumea trebuie sa isi plateasca taxele asa cum facem si noi”, a spus spune Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Acesta a mai apreciat ca ar trebui facut ceva pentru ca judecatorii sa nu mai fie nevoiti sa rezolve pana la 600 de cazuri anual.” Aceasta inseamna ca se fac multe greseli. Si cel mai bine se vede, daca observam ca 30 la suta din sentinte sunt revizuite de instantele superioare”, mai spune presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Wood a cerut parlamentarilor sa revada componenta Consiliului Superior al Magistraturii: „Un aspect important al statului de drept ar fi continuarea reorganizarii justitiei si depolitizarea ei. Sigur, in cazul Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut un prim pas inainte, dar v-as sfatui sa vedeti cine nu isi are locul in aceasta institutie si cine merita sa aiba o pozitie atat de importanta”, a mai spus Wood.

Alte propuneri ale Consiliului vizeaza adoptarea unui cod de conduita pentru inspectorii fiscali, flexibilizarea pietei muncii, adoptarea unor reglementari noi in sectorul bancar si masuri vizand combaterea coruptiei in administratia publica.

La acest ultim capitol, investitorii cred ca s-ar obtine rezultate daca salariile functionarilor ar fi marite, iar unele atributii ale acestora, considerate „discretionare” ar fi eliminate.

Consiliul Investitorilor Straini reuneste reprezentanti a 96 de companii care au adus in Romania aproximativ opt miliarde de euro in ultimii opt ani.


Intră acum și în grupul de