FMI ar putea accepta un compromis pentru semnarea acordului cu Romania


Intră acum și în grupul de

Astfel, ar putea sa fie acceptat de FMI un deficit bugetar mai mare decat 0,4 % recomandat initial, deficitul bugetar fiind una din problemele in disputa dintre autoritatile romane, cu reprezentantii FMI. Pe de alta parte insa, FMI a solicitat si sporirea cotei unice si a TVA cu 2%, cereri respinse categoric de reprezentantii guvernului.

Ministrul de Finante, Ionut Popescu a declarat postului de radio BBC ca Fondul Monetar International este pe cale sa accepte un deficit bugetar de 0,7%, adica aproape de doua ori mai mare decat cel recomandat initial si a sugerat ca este posibil un compromis.

Analistii economici sustin ca solutia de avarie a fost majorarea accizelor, care ar afecta implicit pretul carburantilor, al tigarilor si al altor produse considerate de lux.

In disputa cu FMI, guvernul sustine ca pentru o economie in dezvoltare ca cea a Romaniei un deficit comercial atat de mic cum este cel recomandat de FMI ar fi din cale afara de constrangator in timp ce, pe de alta parte, FMI avertizeaza ca productivitatea economiei nu este atat de mare ca sa permita absortia sanatoasa a banilor si ca balanta comerciala s-ar putea dezechilibra si mai mult, prin importuri inca si mai mari.

FMI isi exprima ingrijorarea ca prin introducerea cotei unice de 16% bugetul pierde mult in aceasta aventura riscanta, iar banii ramasi la contribuabili prin cota unica se vor indrepta in cea mai mare parte spre consum, adica spre importuri.

Pe de alta parte, guvernul sustine ca impozitul mic, de 16%, va incuraja afacerile- cu alte cuvinte productia- si pe cale de consecinta va echilibra la un moment dat si balanta de plati, adica va incuraja inclusiv exporturile, iar o mai buna colectare a impozitelor va acoperi fondurile lipsa de la buget.

Potrivit unor statistici guvernamentale, dupa introducerea cotei unice de impozitare, nu numai ca veniturile nu au scazut, ci au crescut in primele doua luni ale anului cu 20 % fata in ianuarie, februarie anul trecut.


Intră acum și în grupul de