Deprecierea grivnei a blocat trei proiecte europene transfrontaliere la care judetul Suceava este partener


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, se va întâlni, marţi, în punctul de frontieră Porubnoe-Siret cu autorităţile din Cernăuţi în vederea găsirii unor soluţii în cazul a trei proiecte europene transfrontaliere româno-ucrainene promovate prin POC România-Ucraina-Republica Moldova, la care judeţul Suceava este partener, şi care sunt întârziate.

Preşedintele CJ Suceava, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că întârzierile în implementarea proiectelor la care CJ Suceava este partener au fost generate de situaţia financiară din Ucraina.

„Toate sumele de bani pentru aceste proiecte s-au convertit în grivne (moneda ucrainenă n.r.) care s-a depreciat. Sper să găsim soluţii să deblocăm proiectele”, a spus Nechifor.

catalin nechifor

El a menţionat că proiectele transfrontaliere în care CJ Suceava este lider de proiect nu sunt afectate, ci doar cele câştigate de autorităţile din regiunea Cernăuţi şi în care CJ Suceava este partener.

Astfel, este întârziată implementarea proiectelor „Medicină în situații și ocazii de urgență, răspuns prompt la provocările transfrontaliere”; „Utilizarea experienței europene în combaterea eroziunii solului” şi „Îmbunătățirea situației ecologice a bazinelor Prutului și Nistrului prin îmbunătățirea sistemelor de epurare a apelor uzate din Cernăuți și Drochia”.

La întâlnirea din punctul de frontieră Siret-Porubnoe urmează să participe din partea ucraineană reprezentanţii instituţiilor beneficiare a proiectelor cu finanţare europeană, respectiv medicul şef al Spitalului Central Municipal Novoselita, Valerii Kalarash, Valeriy Rud’co – adjunctul şefului Administrației Raionale de Stat Kitsman şi Oleksii Kaspruk – primarul oraşului Cernăuți.

Guvernul ucrainean se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009 şi cu deprecierea cu circa 50 la sută a grivnei în ultimul an.


Intră acum și în grupul de