Bărbat din Stulpicani trimis în judecată pentru tăiere ilegală de arbori dintr-un fond forestier privat


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ionel Zancu din comuna Stulpicani pentru săvârşirea infracţiunii de „tăiere ilegală de arbori din fond forestier privat”.

padure 2

 

Bărbatul este acuzat că în zilele de 11 şi 12 februarie 2014, în calitate de fasonator mecanic, a tăiat fără drept, de pe picior, un nr. de 96 de molizi nemarcaţi de către organele silvice, cu un volum de 89,741 mc şi o valoare de 12.792,00 lei, care depăşeşte de 150 de ori valoarea unui metru cub de lemn pe picior de pe proprietatea lui Vasile Mişină, după care a sustras materialul lemnos rezultat.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Vasile Mişină deţine 3,11 hectare de pădure, în locul numit Buciniş, acesta constatând la data de 12 februarie 2014 că de pe terenul cu pădure aflat în proprietatea sa au fost tăiaţi şi sustraşi mai mulţi arbori, specia răşinoase, drept pentru care, a sesizat Poliția.

În acest fel, a doua zi, poliţiştii au identificat în rampa de încărcare de pe marginea părăului Buciniş două stive cu material lemnos, prima având un număr de 14 buşteni, iar cea de-a doua, un număr de 30 buşteni, toţi în stare lungă specia molid, verzi, care nu purtau nici un fel de amprentă silvică la lungimea de 1,30 de tulpină şi care au fost inventariaţi rezultând o cantitate totală de 41.643 mc. şi care, erau tăiaţi în zilele precedente.

De asemenea, la fata locului au fost identificate, un număr de 96 cioate care proveneau de la arbori tăiaţi fără drept de pe picior, specia molid, care nu purtau amprenta de nemarcare cu ciocanul silvic, iar un număr de 31 arbori specia molid doborâţi la pământ, în stare lungă, se mai aflau lângă cioatele nemarcate, care fiind inventariaţi, a rezultat o cantitate de 28,236 mc.

Sursa citată a precizat că instanţa de judecată urmează a dispune confiscarea specială a bunurilor folosite la comiterea faptei sau a contravalorii acestora, respectiv tractorul auto forestier (TAF-ul cu care au fost transportaţi arborii), precum şi celelalte bunuri (motoferăstraie, etc.) folosite la doborârea arborilor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de