Sărbătoarea Sfântului Grigorie Dascălul – Mitropolitul Țării Românești


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la data de 22 iunie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, cel care a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii în anul 2006.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul

Potrivit pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar, Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul s-a născut la București în anul 1765, primind la botez numele de Gheorghe. Acesta a urmat cursurile Școlii Sfântul Sava, aflată pe atunci în chiliile Bisericii Domnița Bălașa, unde a învățat limbile greacă, latină și românească, teologia și alte științe.

„Prietenia strânsă cu ucenicii Sfântului Paisie de la Neamț, care studiau și ei la Școala Sfântul Sava, dar mai ales dragostea pentru a sluji toată viața lui Dumnezeu, l-au făcut pe tânărul Gheorghe să se călugărească la Mănăstirea Neamț. Drept ascultare călugărească, a tradus din limba greacă în limba română cărțile de slujbă și altele ziditoare de suflet ale Sfinților Părinți și ale scriitorilor Bisericii.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, a ajuns la Mănăstirea Căldărușani, de unde a fost chemat la cea mai înaltă demnitate bisericească a Țării Românești, mitropolitul Grigorie păstorind în vremuri foarte grele.

Virtuțile sale de om luminat, smerit, adânc pătruns de viața călugărească, milostiv și hotărât în acțiunile sale, au făcut ca el să fie unul din cei mai mari mitropoliți ai Bisericii noastre.

Iată câteva măsuri luate de Sfântul Mitropolit Grigorie: s-a îngrijit de ocuparea cu arhierei vrednici a scaunelor episcopale de la Argeș, Râmnic și Buzău; pentru că până la el intrau în preoție mulți fără pregătire, a pus capăt simoniei (cumpărarea harului, a preoției cu bani); a luat măsuri împotriva protopopilor care percepeau diferite taxe și dări preoților și diaconilor; a pus ordine în viața călugărească; a înființat și s-a îngrijit de școli, a adus cei mai buni profesori și a ajutat pe elevii săraci care erau dornici de învățătură, de aici și numele de Dascălul”, a menționat pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar.


Intră acum și în grupul de