O eventuala revenire in PD a lui Brindusel Nichitean trebuie discutata de BPJ


Intră acum și în grupul de

Reporter-Domnule presedinte, zilele trecute PD a avut Conventia Nationala in urma careia partidul s-a inscris pe un nou culoar doctrinar, cel popular. Credeti ca a fost o alegere buna?

Eugen Constantin Uricec-Odata la patru ani, conform statutului, Partidul Democrat organizeaza Conventia Nationala unde se alege presedintele partidului. De data aceasta a fost o Conventie pe care noi o consideram istorica pentru evolutia Partidul Democrat pe harta politica din Romania pentru ca motiunea care a fost supusa votului celor aproape 4.000 de reprezentanti din toata tara a fost o motiune populara a domnului Emil Boc, la vremea respectiva presedinte interimar. Motiunea a intrunit sufragiile unei majoritati covirsitoare a reprezentantilor din teritoriu care au ales ca Partidul Democrat sa mearga de acum inainte pe calea de mijloc a esichierului politic, acea zona populara, acea zona a marii familii populare din Europa. Dupa cum stim Partidul Popular European este partidul cu cea mai buna reprezentare in Parlamentul European. Deja la inceputul acestei saptamini reprezentantii PD au plecat la Bruxelles sa se intilneasca cu virfurile PPE pentru ca scopul nostru principal este sa intram in marea familie a PPE. Prin tot cea ce a facut pina acum, inclusiv in perioada cit a fost la guvernare, prin strategia pe care a avut-o PD a demonstrat ca a actionat in aceasta zona de mijloc a esichierului politic romanesc.


Rep-Odata cu Conventia PD s-a nascut o noua unitate de masura in politica: „bocul”. Va fi folosita in practica?

E.C.U.-A fost o interventie a domnului vicepresedinte Ion Olteanu in cadrul Conventiei cind s-a exprimat in acest fel dar bineinteles a fost ca o gluma. In acest context nu pot comenta pentru ca a fost efectiv o gluma dar care are ca realitate capacitatea domnului Boc de a duce mai departe ceea ce a inceput domnul presedinte Traian Basescu. Practic votul pe care l-a luat in Conventia Nationala a demonstrat ca PD in intregul sau are incredere in domnul Boc si ca in mod sigur strategia pe care am avut-o incepind din anul 2001 va fi dusa cu succes mai departe.

Rep- E posibil ca PD sa coaguleze in jurul lui si alte forte politice de orientare populara, gen PPCD?

E.C.U.-In discutiile care au fst in teritoriu inainte de Conventia Nationala, discutii purtate pe zone, pe regiuni, a fost abordat si acest aspect. Eu am participat la intilnirea pe zona Moldova organizata la Iasi unde domnul Boc si-a prezentat motiunea sa si unde au existat si discutii in sensul daca e bine sau nu sa avem fuziuni cu partidele din zona de centru sau cu altele. Or, ceea ce s-a discutat la Iasi a reiesit si din Conventia Nationala si anume ca pentru moment PD nu considera oportuna o fuziune cu nici o formatiune politica. Vom merge in continuare pe forte proprii asa cum am facut-o intotdeauna insa atunci cind va exista vreo solicitare privind fuziunea cu un partid de pe linia de centru, gen PPCD, ea va fi supusa atentiei Colegiului Director care va hotari in consecinta.

Rep-PD a depus cerere de afiliere la PPE la fel ca si Partidul Conservator. Cum vedeti aceasta competitie intre doua partide ale coalitiei de guvernare?

E.C.U.-E o competitie corecta daca stam bine sa ne gindim insa tinind cont de faptul ca PD este cea mai puternica forta politica asa cum reiese din sondaje in momentul de fata cred ca vom avea intietate in acest demers. Acest lucru a si fost demonstrat de faptul ca am fost chemati la discutii foarte repede de catre conducerea PPE, imediat dupa incheierea Conventiei,si cred eu ca PD ar fi primul ales pentru a intra in PPE.

Rep-In interiorul Aliantei la nivel national au inceput sa apara divergente. Ma refer aici la numirea mebrilor in CA la TVR si Radio, la fuziunea dintre PNL si PD si nu numai. Se vede din exterior ca PD a inceput sa faca nota discordanta in Alianta. E acesta inceputul sfirsitului Aliantei D.A.?

E.C.U.-Cred ca e putin exagerat ceea ce se vede dinafara pentru ca Alianta functioneaza si functioneaza foarte bine mai ales in chestiuni esentiale in ceea ce priveste guvernarea. Problema de fuziunii reprezinta o problema politica si tine de alt domeniu, iar referitor la CA la TVR si radiodifuziunea publica sint niste chestiuni care zic eu ca sint de amanunt pentru ca urmeaza sa se vina cu o initiativa legislativa pe care noi o vom sustine si care va reglementa in mod sigur problema. In concluzie zic eu ca nu exista absolut nici un fel de problema in ceea ce priveste Alianta si colaborarea dintre cele doua partide componente. E o perceptie falsa ca lucrurile nu merg in interiorul Aliantei pentru ca eu cunosc foarte bine ce se intimpla atit in Consiliul National de Conducere al Aliantei cit si in Consiliul Judetean de conducere al Aliantei. Nu sint absolut nici un fel de probleme.

Rep- Sondajele in masura in care ele sint reale dau PD mai puternic decit PNL. Cum credeti s-a ajuns la aceasta inversare de forte in cadrul Aliantei?

E.C.U.-Nu cred ca este important pentru Alianta care partid este mai bine cotat in sondaje. Tinind cont de faptul ca alegerile anticipate reprezinta un obiectiv pentru noi cred ca important este cit de puternica este Alianta in sine. E foarte important faptul ca tot ceea ce se intimpla in Alianta referitor la deciziile majore care sint luate in Consiliul National de Conducere al Aliantei functioneaza foarte bine. Asta e important pentru noi. Cota la care se situeaza in sondaje Alianta per ansamblu si nu in particular fiecare partid.

Rep.-Acum dupa reorientarea politica a partidului cum vedeti reorganizarea PD Suceava?

E.C.U.-In Conventia Nationala din 25 iunie unul din punctele de pe ordinea de zi a fost modificarea statutului care din punct de vedere organizatoric nu a reprezentat mare lucru pentru ca in teritoriu birourile locale si judetene au ramas pe aceeasi structura. La nivel national insa s-a revenit cu postul de secretar general. Deci reorientarea PD pe zona de mijloc nu reprezinta nimic special in ceea ce priveste organizarea partidului per ansamblu. Noi la Suceava vom declansa alegeri la nivelul tuturor organizatiilor locale cel mai probabil in septembrie, iar in octombrie vrem sa facem alegeri la judet.


Rep.-Se vorbeste de o posibila revenire in PD Suceava a lui Brindusel Nichitean. Se poate intimpla asa ceva?

E.C.U.-Sint mai multe discutii pe aceasta tema. Cert este insa ca o eventuala cerere oficiala de revenire a domnului Brindusel Nichitean va fi discutata si dezbatuta atit in Biroul Judetean cit si in Biroul National al partidului. Discutiile vor fi suplimentate si de un vot pe aceasta tema dupa care se va sti daca va putea sa revina sau nu in PD.

Rep-Un vot pozitiv pentru revenirea in PD a lui Nichitean ar putea avea consecinte negative asupra partidului.

E.C.U.-PD este un partid in care democratia este la mare cinste. Orice cerere care se inainteaza PD conform statutului este discutata in forul care este indrituit s-o faca si atunci votul este cel care va decide.


Rep-In Consiliul Judetean PD si PNL au dat la pace cu PSD. Cel putin asa a rezultat dupa consumarea sedintei de saptamina trecuta a deliberativului. Cum de s-a ajuns aici?

E.C.U.-Dupa cum a reiesit si din ultima sedinta a Consiliului Judetean influentele politice care au existat pina acum in luarea unor decizii au disparut. Cred ca a inteles toata lumea ca este foarte bine ca in momentul in care esti un ales si nu unul oricare ci un ales judetean si faci parte din Consiliul Judetean trebuie sa aperi in primul rind interesele cetatenilor din acest judet. As da un exemplu. Acum citeva sedinte in urma s-a propus luarea unui credit de 200 de miliarde de lei pentru repararea drumurilor judetene. Intr-o prima faza acest proiect de hotarire a fost respins. Ulterior in urma dezbaterilor care au existat in cadrul tuturor formatiunilor politice care compun Consiliul Judetean s-a ajuns la concluzia ca este foarte bine ca acest credit sa fie luat. Concluzia e ca in cadrul Consiliului Judetean exista o atmosfera lucrativa, iar interesele cetateanului sint aparate. Cred ca lucrurile se vor derula de acum incolo pe aceasta linie. Ideea e ca lucrurile trebuie urmarite din punct de vedere legal. Atunci cind legalitatea nu este respectata automat hotaririle sa fie respinse dar in momentul in care proiectele de hotarire sint concepute in special pentru interesul comunitatii nu vad de ce sa nu treaca.

Rep.-Vor fi sau nu vor fi anticipate in acest an?

E.C.U.-Pentru PD alegerile anticipate sint de mare interes. Noi dorim acest lucru, dorim sa le facem cit mai repede undeva in toamna in luna octombrie. Este cred eu un demers obligatoriu al Aliantei pentru ca numai prin alegeri anticipate se poate stabiliza viata politica in Romania. Alianta poate guverna cu lejeritate, iar deciziile pe care le ia si programul de guvernare poate fi dus la bun sfirsit.


Intră acum și în grupul de