Eugen Girigan atrage atenţia că SC Drumuri şi Poduri Suceava se îndreaptă spre faliment


Intră acum și în grupul de

„Cea mai mare tragedie a societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava e că nu putem participa la licitaţii pentru că avem datorii la bugetul de stat”, a declarat, marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Suceava, administratorul special al societăţii, Eugen Girigan, arătând că Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis spre rejudecare un proces prin care firma contestă existenţa unor datorii la buget.

Potrivit lui Girigan, Drumuri şi Poduri SA Suceava a câştigat procesul la Curtea de Apel Suceava prin care contestă datorii de 1,9 milioane de lei la bugetul de stat, dar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a decis rejudecarea procesului pentru că „un judecător nu a înţeles diferenţa între confirmare şi acceptare”.

Girigan  le-a explicat  consilierilor judeţeni că la o factură care a fost confirmată la plată s-a calculat TVA de achitat, dar că factura respectivă nu a fost acceptată la plată.

eugen girigan 2013

„Generator de TVA e doar dacă sunt acceptate facturile de beneficiar”, a spus administratorul special al societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava.

El a explicat că procesul va fi câştigat de societate, dar că va mai dura, situaţie în care firma ar putea intra în faliment.

„După ce câştigăm procesul vom putea participa la licitaţii, dar  societatea ar putea intra în faliment că nu vom putea participa până atunci”, a spus Girigan.

Societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, aflată în insolvenţă, ce aparţine CJ Suceava mai are 11 salariaţi din 137, datorii de 7,19 milioane de lei şi creanţe de 2,4 milioane de lei.

Într-o informare făcută de administratorul special al societăţii, Eugen Girigan, privind evoluţia firmei de la intrarea în insolvenţă în 2011 şi până în prezent se menţionează că firma mai are 11 salariaţi din cei 137.

Totodată, faţă de datoriile de 19,46 milioane de lei, din august 2012,  societatea de drumuri şi poduri mai are datorii de 7,19 milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei reprezintă un credit care urmează să fie restituit la încheierea perioadei de insolvenţă, şi o sumă de 1,9 milioane de lei, reprezentând datorii la bugetul de stat, este în litigiu.

Faţă de august 2012 când Drumuri şi Poduri SA avea creanţe de 12,69 milioane de lei, acum creanţele sunt de 2,4 milioane de lei.

Totodată, pentru reducerea cheltuielilor au fost concediaţi 126 de salariaţi care au primit salarii compensatorii totale de 1,8 milioane de lei, şi s-a început vinderea de active pentru reducerea costurilor cu conservarea şi paza lor.

Administratorul special menţionează că din cauză că societatea este în insolvenţă nu a putut participa la licitaţii şi că a lucrat în subantrepriză, dar că antreprenorii solicitau o cotă mult prea mare s-a renunţat la această variantă şi a continuat lucrările pe contractele avute din august 2012.

Totodată, firma a participat doar la licitaţii pe bază de cerere de ofertă.

La începutul lunii aprilie 2015, societatea avea în executare contracte de lucrări cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava în valoare de 3,3 milioane de lei.

 

 


Intră acum și în grupul de