Poliţiştii de frontieră suceveni au confiscat, în acest an, ţigări de contrabandă în valoare de peste 4,4 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

În primele şase luni ale acestui an, pe raza judeţului Suceava, au fost descoperite şi confiscate 447.084 pachete ţigarete de provenienţă ucraineană şi moldovenească, în valoare totală de 4.475.379 lei şi au fost indisponibilizate 29 de autovehicule folosite la transportul ţigărilor sau de antemergători, în valoare totală de 381.520 lei, se arată în raportul privind activitatea Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava prezentat în Colegiul Prefectural Suceava, de comisarul şef Cezar Ciorteanu, şeful STPF Suceava.

În documentul citat se precizează că în aceeaşi perioadă, în ceea ce priveşte trecerile ilegale a frontierei de stat au fost constatate 135 infracţiuni, din care 98 cu autori necunoscuţi la frontiera verde.

tigari contrabanda (2)

Din cele 135 infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat constatate, 100 au fost înregistrate la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

Comisarul şef Cezar Ciorteanu a arătat că în primul semestru al acestui an s-a constatat menţinerea presiunilor exercitate atât de români cât şi de ucraineni în vederea introducerii ilegale de ţigări de provenienţă extracomunitară atât prin punctele de trecere a frontierei, dar în special la frontiera verde.

„Fenomenul contrabandei poate fi diminuat numai prin alocarea de resurse financiare şi umane suficiente, organizarea eficientă a misiunilor Poliţiei de Frontieră, o mai bună cooperare cu structurile de poliţie din localităţile situate în zona de frontieră, precum şi prin îmbunătăţirea modului de atragere la colaborare a cetăţenilor din zona de frontieră”, se arată în document.

Totodată, el subliniază că se menţine la cote ridicate numărul de cauze penale cu autor necunoscut privind trecerea ilegală a frontierei şi contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară, în special pe raza de competenţă a Sectoarelor de Poliţie de Frontieră Rădăuţi şi Brodina.

Ciorteanu consideră că pentru reducerea numărului de cauze penale cu autor necunoscut se impune alocarea de resurse suficiente pentru organizarea în condiţii de eficienţă a intervenţiei la evenimentele de frontieră, care să se soldeze cu capturarea infractorilor implicaţi.

„Menţinerea şi în semestrul I,  2015 a subfinanţării pentru materiale consumabile, piese de schimb, reparaţii auto şi tehnica de comunicaţii şi informatică, precum şi continuarea monitorizării şi încadrării în cota de carburant alocată, a afectat într-o anumită măsură eficienţa acţiunilor şi misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat din zona de competenţă şi implicit scăderea unor indicatori de eficienţă ai muncii poliţiei de frontieră. Problema poate fi soluţionată prin alocarea de resurse suficiente pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii de eficienţă a activităţilor”, se mai arată în raport.

Mai mult, şeful STPF Suceava precizează că dificultăţile privind întocmirea informărilor către Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava sunt cauzate de lipsa datelor necesare cu privire la activitatea Sectoarelor Poliţiei de Frontieră din judeţ, care se subordonează nemijlocit I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei.

Totodată, el mai arată că se înregistrează şi probleme privind transmiterea cu operativitate către I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a documentelor solicitate în original, datorită duratei mari efectuate cu transportul până la destinatar prin poşta specială care durează între cinci şi opt zile, iar problema nu poate fi soluţionată din cauza distanţei mari dintre sediul entităţii şi sediile structurilor Poliţiei de Frontieră din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de